Până în 2050, reprezentanții României au ca misiune reducerea amprentei naționale de carbon cu 99%, termen limită valabil pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Deși între 1990 și 2019, emisiile provenite din managementul deșeurilor a crescut constant cu 17%, spun reprezentanții Clean Recycle, până în 2025, nivelul GES ar putea scădea cu 3% față de acum 34 de ani.

În prezent, potrivit Parlamentului European, România ocupă a 10-a poziție în clasamentul țărilor membre cu cele mai mari niveluri de gaze cu efect de seră, cu peste 112 de mii de kilotone de emisii CO2 în anul 2019.

Citește mai multe despre acest subiect pe Green Start-Up.

Germania, Franța, Spania și Olanda se numără printre statele care eliberează o cantitate mai mare de gaze poluante în atmosferă. Totodată, experții spun că în România, 5% dintre gazele cu efect de seră provin din gestionarea ineficientă a deșeurilor.

Neîndeplinirea obiectivului de neutralitate a emisiilor înainte de 2050 va duce la creșterea amenzilor și taxelor de mediu impuse de Uniunea Europeană, care ar putea însemna impozite mai mari pentru companii, avertizează experții.

Uniunea Europeană ocupă a treia poziție globală ca mare poluator al planetei, după China și SUA.