Work Cycle este un startup fondat de 3 români la Berlin care ajută companiile să introducă roboții în viața organizației.

---

Călin Popescu a terminat facultatea la Cluj-Napoca, locuiește la Berlin, a lucrat în câteva startup-uri locale, iar anul trecut a lansat Orkiee, un produs de productivitate pentru echipe și companii. După ce nu a reușit să-l crească așa cum trebuie, acum a luat ideea de la zero și a lansat un produs în aceeași zonă, numit Work Cycle.

Și-a găsit cofondatorii după ce a publicat o postare pe grupul de Facebook Romanian Startups. Așa a ajuns să lucreze în echipă cu un clujean, Lazăr Mureșan, și cu un bucureștean, Raul Popescu.

"Primul proiect nu a avut tracțiune. Am primit feedback bun și erau 1.000 de utilizatori activi. Dar am decis să construim ceva de la zero", povestește Călin Popescu.

O altă problemă pe care a întâlnit-o și pe care momentan a rezolvat-o prin găsirea unor cofondatori din România este atitudinea mercenară a multor programatori din Berlin, care au plecat rapid să lucreze pentru alte firme. Efectul obișnuit al unei piețe unde sunt unicorni, unde companiile angajează rapid.

După ce i-a găsit pe Lazăr și pe Raul au lucrat o perioadă part time și de multe ori full time. Au ajuns să dezvolte proiectul în 16 luni, după ce au lucrat 20 de ore pe săptămână.

Ce face Work Cycle?

Work Cycle e o unealtă de productivitate și project management, prin care poți să urmărești evoluția unui proiect sau a implementării unor sarcini mai ușor. Poate fi folosit de echipe și se aseamănă poate, pe alocuri, cu Asana sau alte tool-uri asemănătoare. Ce e însă diferit? Work Cycle vrea să intre în zona RPA, cea dominată de unicornul născut la București, UiPath. Work Cycle vrea să fie o unealtă de colaborare între oameni și roboți.

"Poate fi folosit ca orice tool de product management. Poate fi un înlocuitor pentru Jira, Monday sau Trello. Se bazează mult pe date și te ajută să supervizezi munca mai bine decât pe Trello, dar păstrează simplitatea", spune Călin Popescu.

RPA, viitorul tehnologiei

Work Cycle se bazează pe integrarea cu RPA - Robotic Processing Automation, adică roboți software care automatizează munci manuale făcute de oameni.

"Poate fi folosit ca un RPA tool. Există procese standard uneori ca să integrezi automatizarea în firmă, iar Work Cycle poate fi folosit ca o unealtă pentru a putea să integrezi RPA. Poți structura mai bine implementarea. Odată ce implementezi să vizualizezi grafic și numeric performanțele roboților integrați", explică Popescu.

Viziunea lui Călin Popescu și a colegilor săi de la Work Cycle e să devină un loc de întâlnire profesional între oameni și roboți, unde să se urmărească țintele și procesele de business.

"Vrem să ne ducem în zona enterprise, unde companiile nu au un framework foarte clar de implementare și costă mult la nivel de bani și timp să implementezi RPA. Apoi, nu poți să urmărești eficient folosirea resurselor", spune Călin Popescu.

Așadar, pentru Work Cycle urmează perioada de creștere. Spre deosebire de Orkiee, un produs făcut pentru companii mai mici și care se ducea în zona Asana/Slack, Work Cycle e făcut pentru companii medii sau mari.

Conform creatorilor, utilizatorul lor ideal ar trebui să fie o firmă de 50-250 de angajați. În perioada aceasta ei încearcă să aducă mai multe companii să încerce produsul, iar apoi să-și facă un cont plătit.

"Nu ne uităm la bani rapizi. Ne vom uita la venituri sau investiții peste 8-9 luni. Important e să avem utilizatorii și loialitatea lor"