DeviceHub este o platformă de Internet of Things care permite fabricilor tradiționale să ia decizii pe baza datelor obținute prin măsurători inteligente. Startup-ul românesc trece într-o nouă etapă și vrea să lanseze un magazin de aplicații pentru Internet of Things. Am vorbit cu fondatorul său, Ionuț Cotoi, la emisiunea de antreprenoriat Ziua Zero.

ionut cotoi wall street 360 ziua zero devicehub internet of things

Ce e Internet of Things? Deși termenul e folosit de doar câțiva ani, lucrurile pe care le face sunt cumva similare de vreo 20 de ani. Ce e diferit acum e reprezentat de viteza de procesare. "Termenul de Internet of Things este o reinventare a termenului de M2M (machine to machine), care e de prin anii '80. Acum, toată tehnologia începe să devină mai facilă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor, adaugă multă inteligență. Acum 20 de ani nu puteam vorbi de prelucrarea unei cantități uriașe de date de la mașini industriale, procesarea e în timp real și generarea unor alterte sau a unor acțiuni care să poată fi aplicate imediat e posibilă cu ajutorul tehnologiei necesare. Plus, se scad costurile și ușurința în exploatare", spune Cotoi.

Termenul de Internet of Things este o reinventare a termenului de M2M (machine to machine), care e de prin anii '80. Acum, toată tehnologia începe să devină mai facilă și mai eficientă din punct de vedere al costurilor, adaugă multă inteligență

"DeviceHub este o platformă ce permite dezvoltatorilor și integratorilor de sistem să dezvolte aplicații de Internet of Things. Există un curent care se numește digital transformation care cuprinde, pe rând, fiecare din industrii - manufacturing, utilități -, dar intră și în zona de educație, spitale, sănătate și, evident, consumer. Introducem un element software care cuprinde părți de automatizare sau de analizare de date", explică Ionuț Cotoi.

Piața din România e mai deschisă decât alte țări din Estul Europei. Există adopție de Internet of Things, lumea e interesată și explorează soluții. Comparativ, în alte țări, mă gândesc la Polonia, adopția este mai redusă decât în România

În momentul de față, DeviceHub e împărțit între platforma publică, gratuită, și implementările în diverse fabrici și companii. "Avem 6.000 de utilizatori pe platforma publică - makeri, hobbyiști, studenți, integratori de sistem sau mici business-uri care-și dezvoltă aplicațiile lor. Am lansat în piață o soluție destinată furnizorilor de utilități - distribuția de gaze - o vindem pe piața din România. Vrem să ieșim anul acesta și în afara hotarelor", spune Cotoi. Astăzi, DeviceHub are destui clienți cât să se întrețină și să-și acopere costurile, dar se îndreaptă spre zona de aplicații de Internet of Things, să creeze un adevărat WordPress al internetului lucrurilor.

WordPress pentru Internet of Things

"În momentul de față, ca să pui la punct o soluție de internet of things și digital transformation e un proces complex, implică foarte mulți oameni și skill-uri diferite. Este și costisitor. Dezvoltăm o soluție unică și patentabilă care va permite o abordare mult mai rapidă pentru construirea de aplicații și direcția în care vrem să mergem e să construim o platformă de aplicații IoT, vrem să fim practic un WordPress al Internet of Things. Vrem să ajungem în situația în care să putem avea un magazin de aplicații IoT, asemeni platformelor obișnuite de la Google și Apple. Vrem să oferim o combinație prin care dezvoltatorii să se ocupe de partea de server, cât și partea de echipament hardware. IoT poate să existe doar în această combinație", spune Cotoi.

Dezvoltăm o soluție unică și patentabilă care va permite o abordare mult mai rapidă pentru construirea de aplicații și direcția în care vrem să mergem e să construim o platformă de aplicații IoT, vrem să fim practic un WordPress al Internet of Things

"Oferim o licență permanentă, dar și o licență lunară, în funcție de numărul de contoare. Unele companii sunt mai deschise față de abonamentul lunar, dar de multe ori nu înțeleg avantajele tehnologiei. Din punct de vedere al business-ului și cash flow-ului în companie, e mult mai avantajoasă. Există și o inerție pe această piață, vorbim de companii mari. Au această inerție în a aborda modelele noi de licențiere. Ne gândim și la niște metode de revenue sharing", mai spune fondatorul DeviceHub.

Surprinzător, spune Ionuț, piața din România e mai evoluată decât cea din alte țări din Estul Europei unde au încercat să intre, dar nu a fost cerere, așa cum e Polonia. "Piața din România e mai deschisă decât alte țări din Estul Europei. Există adopție de Internet of Things, lumea e interesată și explorează soluții. Comparativ, în alte țări, mă gândesc la Polonia, adopția este mai redusă decât în România. Singura explicație e legată de răspândirea accesului la internet și de faptul că noi am avut internet de mare viteză de foarte mult timp. Am încercat să ne extindem către alte țări din Europa de Est, dar adopția nu e așa de bună ca aici. Nu am mers mai departe încă și sper să o facem anul acesta pentru că avem nevoie de resurse pe care nu le avem în momentul de față", a explicat Ionuț Cotoi.

Momentan, DeviceHub caută o finanțare de două milioane de dolari pentru a-și asigura extinderea, dezvoltarea și pentru o viteză mai mare în propagarea soluției.