Situația COVID-19 din România riscă să devină dramatică - restricționarea informației, acest telefon fără fir între autorități - spitale - și societatea civilă donatoare, poate fi una dintre principalele probleme în lupta pentru salvarea de vieți și pentru restrângerea pandemiei.

Eforturile societății civile (fondurile bănești și proviziile strânse) nu trebuie să fie zădărnicite, prin lipsa transparenței și jocuri de culise apărute prin centralizarea excesivă.

Peste 120 de organizații non-guvernamentale și grupuri civice cer transparență totală (detalii aici: https://bit.ly/3aGnhQN). În lipsa acesteia, toate eforturile mediului privat și ale societății civile sunt mult îngreunate.

Spitalele și medicii trebuie să aibă acces la toate resursele disponibile considerabile pe care societatea civilă le pune la dispoziție. Momentan, nevoile în timp real ale spitalelor și lista producătorilor dispuși să ajute nu pot fi găsite într-o sursă unică la nivel național, situație care necesită centralizarea datelor și a resurselor într-o singură platformă.

Proiectul ROSurse.ro este inițiat de Victor Fercea, Lucian Roșu, Alexandra Oțoiu și Cristian Roma. ”În momentul de față suntem aproximativ 30 de voluntari din toată țara în echipa proiectului, pe diverse domenii de activitate”, ne-au precizat inițiatorii platformei.

Soluția ROSurse.ro aduce împreună (1) furnizori și producători de echipamente medicale și de protecție în criza #COVID19; (2) spitalele, unitățile de îngrijire; (3) donatorii individuali și asociațiile care strâng fonduri pentru spitale și medici.

Proiectul ROSurse.ro este susținut la nivel național de o echipă de voluntari din diverse domenii de activitate care coordonează centralizarea în cadrul platformei atât a furnizorilor de materie primă sau materiale specifice, cât și a producătorilor și a beneficiarilor finali, fie aceștia cadre medicale sau spitale.

Ce își doresc inițiatorii ROSurse.ro?

  • Consolidarea tuturor eforturilor societății civile într-un singur loc, o singură platformă de tip marketplace de fapte bune. ROSurse.ro facilitează vizibilitatea producătorilor de echipamente pentru spitalele care au nevoie de ele, precum și transparentizarea donațiilor în scopul în care au fost făcute - acela de a ajuta ACUM sistemul medical din România.
  • Crearea soluției de intermediere între donatori și spitale și punerea la dispoziția ONG-urilor a unui pachet de modele de acte pentru facilitarea donațiilor.
  • Crearea bazei necesare pentru asigurarea transparenței privind necesarul din spitale și alocarea resurselor către acesta, precum și pentru viitoare proiecte de prioritizare a alocării de resurse.

ÎNREGISTREAZĂ-TE - Dacă ești producător de echipamente medicale și de protecție, dacă ești furnizor sau poți oferi orice alte resurse (imprimante 3D, aparat CNC, etc.)

ÎNREGISTREAZĂ-TE - Dacă faci parte dintr-o instituție medicală care are nevoie de echipamente de protecție. Cerem managerilor de spital, și medicilor să facă această inițiativă cunoscută și să beneficieze de ea

ÎNREGISTREAZĂ-TE - Dacă reprezinți un ONG care strânge fonduri pentru spitale și vrei să vezi în timp real ce nevoi urgente sunt pentru fiecare spital în parte

ÎNREGISTREAZĂ-TE - Dacă vrei să donezi pentru unul dintre ONG-urile înregistrate sau dacă poți ajuta ca voluntar.

Accesul pe platformă și utilizarea acesteia sunt gratuite. Folosirea în scop comercial sau de speculă a conținutului de pe platforma ROSurse.ro este strict interzisă.