Potrivit oficialilor companiei citați de RIA Novosti, agenția de știri a Moscovei, decizia Yango de a opri operațiunile din țara noastră vine pe fondul ”reglementărilor locale care împiedică compania să se dezvolte eficient în țară”.

”Yandex.Taxi își suspendă activitățile în București și România. Particularitățile reglementării legislative locale din sfera transportului de călători nu ne permit să dezvoltăm în mod eficient serviciul, așa că am decis să ne concentrăm asupra altor țări și domenii de activitate", spune mesajul.

Utilizatorii români ai serviciului vor putea în continuare să rezerve călătorii în aplicația Yango în celelalte 16 țări în care funcționează aplicația Yango.

Yango este un serviciu digital de ride-hailing operat de către MLU Europe B.V.. Începând cu luna februarie 2020, serviciul va fi operat de către Yandex.Go S.R.L., companie membră a grupului Yandex. În prezent, Yango (serviciu care funcționează și sub numele de Yandex.Taxi în unele țări) operează în 16 țări.

Yango a intrat pe piața din România în iunie 2019. Pe 16 ianuarie 2020, reprezentanții aplicației de ride-hailing anunțau faptul că au primit un aviz tehnic valabil doi ani de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor pentru funcționarea ca platformă digitală de intermediere a transportului alternativ.

”Prin obținerea avizului tehnic pentru ride-hailing, Yango a demonstrat încă o dată angajamentul față de piața din România și planurile sale ferme de a își continua extinderea aici. De asemenea, încurajăm și sprijinim eforturile partenerilor noștri și ale șoferilor lor de a respecta prevederile Ordonanței de Urgență, inclusiv obținerea autorizației pentru transport alternativ până la data de 1 februarie, termenul limită pentru autorizare, pentru a-și putea desfășura activitatea fără niciun impediment, în condițiile impuse de lege”, declara în ianuarie Andrei Voicu, Regional Manager al Yango în România la acel moment. Ulterior, Andrei a părăsit funcția pe care o deținea în cadrul Yango.

Serviciul Yango/Yandex.Taxi a fost lansat în 2011, iar până la sfărșitul lunii septembrie 2018 compania a înregistrat 1 miliard de curse. Peste 700.000 de șoferi sunt conectați activ la serviciu în fiecare lună. În momentul de față, întregul business de ride-hailing al Yandex este profitabil, incluzând piețele în care serviciul se extinde.

Yandex este o companie de tehnologie care dezvoltă produse și servicii folosind machine learning. Scopul acesteia este de a ajuta consumatorii și afacerile să își îmbunătățească activitatea atât în online, cât și în offline. Din 1997, compania oferă servicii de căutare și informare online de talie mondială, relevante la nivel local.