Lansarea oficială a aplicației vine la câteva zile după anunțul oficialilor Guvernului privind reglementarea serviciilor de ride-sharing și ride-hailing din țara noastră.Este ca orice progres. Oamenii sunt tradiționaliști și au dificultăți în a îmbrățișa ceva nou”, spune Musheg Sahakian, director de extindere globală a Yango.

În acest moment, al lansării Yango în România, compania are deja în jur de 55 de parteneri în București care au în jur de 3.000 de șoferi. Însă, după cum precizează acesta, momentan Yango nu lucrează cu firme de taxi locale.

Serviciul de ride-hailing Yango se lansează în România și oferă, în acest moment, curse la prețuri sub cele ale competitorilor de aici, precum Uber, Bolt sau Clever Taxi. De exemplu, costul unei curse realizate prin intermediul aplicației Yango, disponibilă de azi în România, pornește de la 5 lei cu discount, în preț fiind inclusă rezervarea mașinii, o distanță de 3 km și o durată a cursei de 7 minute.

Yango - tehnologia ieftinește cursele

Spre deosebire de competitorii săi, Yango folosește propriul sistem de cartografiere, direcționare și navigație.

Distribuirea comenzilor se face pe baza unui algoritm de machine learning.

Potrivit reprezentanților companiei, toate aceste caracteristici permit reducerea costurilor de călătorie pentru pasageri. Totodată, oficialii Yango țin să asigure călătorii că prețul nu se va modifica în timpul cursei, chiar dacă mașina este blocată în trafic sau șoferul este nevoit să urmeze o rută ocolitoare.

După cum menționam anterior, în momentul în care am anunțat faptul că Yandex își pregătește intrarea în România, compania va încheia parteneriate cu companii locale de transport și nu va lucra direct cu șoferii. Yandex nu deține propriile mașini și nici nu are proprii șoferi.

Odată cu lansarea aplicației, un centru dedicat pentru șoferi a fost deschis de către un partener Yango în București. Acolo șoferii se pot familializa cu aplicația, participă la traininguri și teste, sau se pot odihni în timpul zilei.

”Datorită tehnologiilor pe care le avem, prețurile vor fi mult mai accesibile. Prețul final al călătoriei va fi mai scăzut decât al competitorilor. Între Piața Muncii și Pipera o cursă cu Yango va fi 11,5 lei, competitorii au cam 27 de lei”, spune Andrei Voicu, director regional pentru România și Republica Moldova.

Yango în România: comenzi multiple

Acesta precizează faptul că un avantaj competitiv este la nivel de tehnologie. Astfel clienții Yango au posibilitatea de a efectua comenzi multiple: de exemplu, poți comanda pentru prieteni, există și un cont pentru familie – poți comanda pentru familie din contul tău. ”Vom aduce și ale funcționalități pe parcurs”, mai spune Andrei.

”Încercăm să oferim beneficii atât pentru clienți cât și pentru șoferi: ei vor putea câștiga mai mulți bani, nu vor petrece prea mult timp fără o comandă, algoritmul le permite. Comision 0 pentru o perioadă neterminată. În alte țări am avut comision zero pentru o perioadă de un an. Încercăm să ne adaptăm la condițiile pieței în fiecare țară”, afirmă reprezentantul Yango.

Însă reprezentanții Yango țin să menționeze faptul că acest comision 0 este pentru început. ”Vom avea comision pe parcurs. Este important de știut că vom avea comision sub cel al competitoirilor. În majoritatea țărilor este sub 15%”, afirmă Musheg Sahakian.

Evoluția Yango

Serviciul Yango/Yandex.Taxi a fost lansat în 2011, iar până sfărșitul lunii septembrie 2018 compania a înregistrat 1 miliard de curse. Peste 700.000 de șoferi sunt conectați activ la serviciu în fiecare lună. În momentul de față, întregul business de ride-hailing al Yandex este profitabil, incluzând piețele în care serviciul se extinde.

Yango este o aplicație digitală pentru comanda unei curse. Serviciul este operat de către Yandex.Taxi B.V., companie membră a grupului Yandex (vezi mai jos mai multe detalii despre Yandex).

În prezent, Yango (serviciu care funcționează și sub numele de Yandex.Taxi în unele țări) operează în 16 țări, inclusiv Estonia, Letonia, Finlanda, Serbia sau Israel și se extinde rapid în mai multe regiuni ale lumii. Aplicația este disponibilă pentru descărcare gratuită din App Store sau Google Play în română, engleză și multe alte limbi.

Yandex este o companie de tehnologie care dezvoltă produse și servicii folosind machine learning. Din 1997, compania oferă servicii de căutare și informare online. În plus, compania a dezvoltat tehnologii top pentru servicii de transport, produse de navigație și multe alte aplicații mobile disponibile pentru milioane de utilizatori din toată lumea. Yandex este prezentă cu 34 de birouri la nivel global și a fost listată la bursa NASDAQ începând din 2011.

Yandex este printre foarte puținele companii din lume care folosesc în mod real tehnologia mașinilor autonome. Acestea au făcut deja primele teste pe drumurile publice din Rusia, Statele Unite ale Americii și Israel. Yandex este totodată și prima companie din Europa care a lansat un serviciu zilnic de robo-taxi.