Totodată, pentru a reintra în posesia datelor furate de hackeri, utilizatorii au fost dispuși să plătească 500 de dolari (suma medie), valoarea totală a plăților către infractorii cibernetici fiind de circa 800 de milioane de dolari.

”Datele furate sunt, de fapt, mult mai importante pentru cei păgubiți decât pentru hackeri. De aceea, utilizatorii cărora le-au fost furate datele sunt dispuși să plătească oricât pentru a le recupera”, precizează reprezentanții StarTech Team.

Astfel, compania a lansat o platformă prin care și-au propus să educe utilizatorii de internet din România. Sigurantapenet.ro pune accent pe protejarea utilizatorilor împotriva fraudelor informatice.

”Siguranța informatică este cea mai importantă provocare a erei digitale, iar creșterea accelerată a fenomenului criminalității informatice, cât și slaba conștientizare a riscurilor la care se expun utilizatorii de internet au fost principalele argumente pentru care am luat această inițiativă”, a declarat Bogdan Tudor, CEO StarTech Team.

Ce cuprinde sigurantapenet.ro

Astfel, accesând platforma sigurantapenet.ro, utilizatorii vor afla cum să se protejeze atunci când navighează pe internet, cum acționează hackerii, care sunt vulnerabilitățile la care se expun copiii pe internet și programele dăunătoare pe care le folosesc zilnic.

În esență, platforma sigurantapenet.ro este cuprinsă din șase module de certificare. Fiecare modul are în componența sa un scurt material video (de la 45 de secunde la 4 minute jumătate) și un suport de curs, urmat de un test care le permite utilizatorilor să avanseze la modulul următor. Obiectivul platformei este de a reduce incidența atacurilor informatice, pe termen lung, și conștientizarea pericolelor la care se expun utilizatorii pe internet, mai ales în contextul în care soluțiile antivirus nu fac față 100% în cazul unor atacuri cibernetice.

Cele șase module sunt:

  1. Care sunt aplicațiile cu potențial distructiv și cum le evităm
  2. Cum identificăm și evităm atacurile informatice pe e-mail
  3. Pagubele produse de atacurile informatice
  4. Tipuri de amenințări informatice
  5. Cum să nu cădem în capcana atacurilor de tip phishing
  6. Cum se protejează copiii pe internet

După parcurgerea celor șase module, utilizatorii primesc certificarea StarSafe, dar și o licență Kaspersky Internet Security cu opțiunea Safe Kids, valabilă pe o perioadă de un an.

De ce trebuie să fim educați pe internet

”Dacă ești pe internet, ești expus la atacuri. A devenit inevitabil. Iar cu cât sunt mai complexe, cu atât riscurile sunt mai mari pentru utilizatori. Noi sperăm ca prin această platformă să reușim să educăm oamenii și să reducem cam 80% dintre fraudele de pe internet”, au mai spus reprezentanții StarTech Team.

Peste 90% dintre români sunt de părere că reușitele atacurilor cibernetice ar scădea dacă oamenii ar fi mai bine informați în legătură cu pericolele la care se expun pe internet.

De altfel, comportamentul utilizatorilor este vulnerabilitatea cea mai mult exploatată de către infractorii cibernetici. Peste 70% dintre respondenți admit că au divulgat informații personale prin email. În ceea ce privește situațiile la care se simt cel mai expuși, 82% dintre respondenți au menționat riscul de infectare cu viruși și programe malware, iar 56% au menționat furtul de date personale.