Citește printre rânduri

Chiar dacă ai sau nu un avocat care să te ajute, citește mereu cu atenție contractul în integralitate, de la început până la final – nu doar capitolele care par a fi cele mai importante la prima vedere.

De exemplu, capitolul cu privire la Prețul Contractului ar putea să nu conțină nicio mențiune cu privire la penalitățile de întârziere, dar este posibil ca acestea să se regăsească în secțiune Drepturi și Obligații.

De asemenea, dacă draftul de contract se întoarce cu modificări de la cealaltă parte, verifică-le cu atenție. Ar putea părea inofensive, însă sensul unor fraze poate fi modificat în totalitate prin adăugarea sau scoaterea unui simplu cuvânt. Iar dacă cealaltă parte propune modificări contractuale, în majoritatea cazurilor acestea nu îți vor fi favorabile.

Nu uita că imediat ce ai semnat, contractul îți este opozabil și va trebui respectat în mod obligatoriu. Iar dacă intervine orice problemă, nu poți invoc în apărarea ta faptul că nu ai citit o anumită clauză sau nu ai înțeles termenii contractuali. Toate aceste aspecte trebuie clarificate înainte de semnarea contractului, nu ulterior. Ca profesionist, ești obligat să verifici contractul în integralitatea sa și să înțelegi toți termenii înainte de a semna, indiferent de complexitatea actului.

Folosește un limbaj clar

Dacă ai orice îndoieli, folosește un limbaj cât mai simplu și ușor de înțeles, nu termeni juridic pe care nu îi înțelegi bine. După cum am menționat mai sus, în calitate dr profesionist nu poți susține că ai semnat un contract fără să-l înțelegeți. Prin urmare, dacă o formulare este neclară sau ar putea avea dublu înțeles, clarifică-i înțelesul și semnează abia pe urmă.

Dacă ai orice nelămuriri, poți apela la un avocat. Termenii legali pot fi greu de înțeles și, deși nu se așteaptă nimeni ca un antreprenor să aibă studii juridice, aceștia ar trebui să cunoască cel puțin termenii business de bază și un minim de drept comercial.

De asemenea, este mai ușor să previi decât să repari o problemă comercială. Un contract care conține termeni neclari poate să conducă la dispute între părți și, în cel mai rău caz, chiar la un litigiu. În această situație, rămâne la latitudinea judecătorului să stabilească ce au dorit efectiv să stabilească părțile în contract. Dacă ai avut o anumită cerință sau viziune, dar aceasta nu a fost menționată expres în act, aceasta nu este obligatorie pentru cealaltă parte.