Negociază, negociază, negociază

Dacă termeni contractuali sunt contradictorii sau neclari, nu semna încă documentul. Propune schimbări, renunță dacă e nevoie la unele clauze propuse de tine pentru a obține alte avantaje de la cealaltă parte, care poate sunt mai importante pentru afacerea ta. Nimic nu este bătut în cuie până la semnarea finală.

Bineînțeles, asta nu înseamnă că trebuie să pui capăt unei relații de afaceri doar pentru că nu dorești să renunți la unele prevederi contractuale. Flexibilitatea este cheia pentru orice negociere și trebuie să știi când să lași de la tine pentru a ajunge la un acord comun. Dar, în tot cazul, va trebui mereu să ai grijă de propriile tale interese de business, întrucât nimeni altcineva nu o va face.

Dacă negocierile îți aduc un stres suplimentar, poți lăsa avocații să se ocupe de acestea, în timp ce tu te ocupi de luarea deciziilor cheie în afacere. Externalizând acest task te vei putea concentra pe partea de antreprenoriat, în timp ce drepturile și interesele tale sunt protejate. În plus, dacă îți implici avocatul în negocieri, vei avea un avantaj în fața celeilalte părți și îți poți impune mai ușor punctul de vedere.

Apelează la un avocat

Nu în ultimul rând, apelează la ajutorul unui avocat, mai ales dacă urmează să semnezi un contract cu o valoare semnificativă și vrei să te asiguri că lucrurile merg cât mai bine posibil. Multe litigii și conflicte comerciale sunt ușor evitabile dacă părțile lasă profesioniștii din domeniul juridic să se ocupe de proiect, în loc să încerce să rezolve totul pe cont propriu. Nu putem cu toții să ne pricepem la toate, iar legea este de multe ori complicată și interpretabilă.

De asemenea, dacă decizi să angajezi un avocat, asigură-te că acesta este specializat în drept comercial și, pe cât posibil, chiar cu experiență în proiecte similare cu al tău. Un avocat specializat pe divorțuri poate desigur să depună eforturi pentru a înțelege un contract comercial, dar prestația lui nu va fi niciodată de aceeași calitate cu munca unui avocat cu experiență în domeniu.

Prin urmare, alege-ți avocatul cu grijă. Iar odată ce ii delegi acestuia atribuțiile juridice, te vei putea ocupa în voie de latura antreprenoriala a afacerii tale, pentru a o duce la nivelul următor.