Majoritatea va simți la un moment dat în viața profesională sindromul burnout. E atunci când ești foarte obosit și simți că lucrurile nu merg așa cum trebuie. El apare după perioade foarte aglomerate sau stresante.

Auzim în lumea startup-urilor de echipe care stau zile întregi dezvoltând, dar asta nu înseamnă că trebuie să o faci și tu. Chiar dacă e un fenomen să faci maratoane de codare sau de muncă, nu e tocmai indicat. Lewis Howes, coach și autor de cărți pentru antreprenori descrie simptomele sindromului burnout într-un articol din “Entrepreneur”.

Epuizare

Cel mai clar simptom e faptul că ești epuizat total. Când simți că mergi în gol, că degeaba muncești și nu ai nicio productivitate, atunci e clar că ai ajuns la burnout. Astfel, poți să pierzi motivația, fericirea și puterea de muncă.

Anxietate și atacuri de panică

Atunci când ești epuizat nu mai gândești bine. Din acest motiv e clar că ai ajuns la burnout, pentru că ești anxios și nu știi cum să rezolvi lucrurile. Atacurile de panică se manifesta uneori destul de grav, cu dificultăți de respirație, durere în piept și apoi ai senzația că nu ai nicio șansă să realizezi ceva. Simțurile tale sunt turate la maximum și riști să nu faci nimic bine.

Te simți supraîncărcat

Sindromul burnout înseamnă să te simți și supraîncărcat și să crezi că nu poți termina lucrurile pe care ți le-ai propus. Acest lucru apare dacă ți-ai dat prea multe responsabilități, execuți mai mult decât să conduci și simți că nu ai timp să termini lucrurile. Supraîncărcarea apare în acel moment și crezi că ar fi mai bine să te retragi pentru că lumea e prea dură pentru tine.

Ține minte însă că ești om și că, oricât de antreprenor ai vrea să fii, uneori mai trebuie să știi să pui o pauză, să te relaxezi, să-ți oferi timp pentru tine. Uneori o zi liberă și în care să nu te gândești la afacerea ta te va face să vezi lucrurile mai clar, cu bune și cu rele.

Iar pentru soluții la sindromul burnout, poți citi mai multe aici.