Acest barometru este reprezentat de o platformă prin care este monitorizată evoluția cifrei de afaceri a peste 20.000 de IMM-uri din țară. Alături de aceasta, SmartBill va organiza și un eveniment online gratuit despre restartarea economiei la care vor vorbi și antreprenori cu experiență.

La evenimentul SmartBill - What's Next, vor vorbi Tiberiu Moisa (Banca Transilvania), Iulian Stanciu (eMAG), Marius Ghenea (Catalyst Romania), Dragoș Anastasiu (Eurolines), Dragoș Petrescu (City Grill), Mihai Logofătu (Bittnet), dar și un invitat surpriză.

Te poți înscrie gratuit la acest eveniment esențial pentru business-ul local la acest link.

Conform barometrului SmartBill, cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut în aprilie cu 25.7% față de luna martie și cu 19.2% față de aceeași lună a anului trecut

Potrivit cifrelor compilate de către Barometru, ponderea sectoarelor cele mai afectate de către pandemie în acest eșantion este destul de mică, un aspect important de luat în calcul pentru raportarea la întreaga economie. În graficul de mai jos poate fi observată distribuția eșantionului pe sectoare de activitate economică:

De altfel, prin raportare la anii trecuți, poate fi observată o sezonalitate, confirmată și de statisticile anterioare. Astfel, cifra de afaceri scade semnificativ în ianuarie, un recul al perioadei de Sărbători, dar revine pe creștere puternică în februarie și martie, urmând o perioadă de relativă plafonare până în toamnă, când reîncepe creșterea. Acest trend se păstrează aproape identic și în 2017 și 2018, ani ce nu sunt ilustrați în pagina barometrului.

„În martie 2020 observam primele semne ale crizei, dar nu atât de ample pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte dintre firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte, iar facturarea se face, în general, după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile. Datorită acestor aspecte, este normal să vedem o întârziere a reflectării impactului crizei în volumul cifrei de afaceri. Pe acesta îl vom putea vedea doar în luna aprilie și ne așteptăm ca trendul să continue și în luna mai”, continuă Radu Hasan.

La nivel geografic, cel mai mare impact al crizei este observat în zonele Vest, Nord-Vest, Sud-Vest și Nord-Est, cu peste 30% scădere față de martie. Un impact ceva mai mic a fost resimțit în București-Ilfov: doar 21% scădere și doar 13% anual.

În ceea ce privește sectoarele, cele mai afectate sunt cele ale organizării de spectacole și evenimente (-58% MoM și -73% YoY), hoteluri și restaurante (-40% MoM și -59% YoY) și imobiliare (-40% MoM și -34% YoY).

SmartBill va realiza, începând cu mijlocul lunii mai, o actualizare zilnică a datelor, astfel încât evoluția indicatorilor va putea fi urmărită în timp real din acel moment.

Statistica, disponibilă permanent la adresa aceasta este rezultatul unei analize efectuată pe un eșantion compus din peste 20.000 de afaceri cu abonament SmartBill activ și cu istoric din ianuarie 2019 și până în prezent. Majoritatea este reprezentată de către firme mici, tehnologizate și cu o conducere deschisă la nou și soluții software.