Dotările includ 30 laptopuri cu licențe și softuri de design grafic, o tablă inteligentă, 30 de ochelari VR, 2 roboți educaționali multifuncționali, 2 scannere 3D, 30 de creioane 3D, 6 imprimante 3D, dintre care una multicoloră și 5 monocolore.

Ȋn costul proiectului intră și mobilier modern, design de interior al sălii, sesiuni de instruire pentru profesori și consumabile pentru primul an de funcționare.

,,Mă bucur că avem și noi, la Călărași, un loc unde putem implementa educația viitorului. Abia aștept să ȋncepem școala, fizic, să revenim la normal și să văd sala asta plină de copii, care descoperă echipamentele și ȋnvață să le folosească. E foarte important acest pas pentru elevii noștri, SmartLab este un loc unde putem să creștem performanța. Toți porii acestui laborator vorbesc despre tehnologie", a precizat președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță.

SmartLab Călărași este al cincilea laborator de acest gen din țara noastră. Costurile pentru realizarea sa au fost suportate de către Consiliul Județean Călărași, iar de implementare s-a ocupat Asociația INACO-Inițiativa pentru Competitivitate, de altfel și inițiatoarea proiectului.

,,2020 ne-a arătat tuturor cât de importantă este alfabetizarea digitală și cât de mare nevoie avem să fim conectați la tehnologie. Chem autoritățile locale și companiile private să ne sprijine pentru a putea construi un SmartLab ȋn fiecare școală din România, să putem asigura, împreună, accesul gratuit al tuturor copiilor la educatie digitală inteligentă”, a declarat Andreea Paul, fondatoarea INACO.

Laboratorul este amplasat ȋn clădirea Bibliotecii Județene “Alexandru Odobescu” din municipiul Călărași. Astfel, aceasta a devenit prima bibliotecă din Uniunea Europeană dotată cu un SmartLab.

,,Tehnologia a devenit o parte a vieții noastre. Aceasta a schimbat educația într-un mod care a fost inimaginabil cu câteva decenii în urmă. Nu ne putem întreba decât cum va fi în viitor. Dar un lucru este sigur. Tehnologia în educație este o inovație importantă, aceasta nefiind doar o simplă tendință. Foarte important este ca acest ritm al schimbării adus de procesul tehnologic să fie menținut și la nivel pedagogic, astfel profesorii să îmbrățișeze această schimbare și să evolueze odată cu mediul în care trăiesc”, spune Laura Munteanu, Directoarea Bibliotecii Județene Călărași.

Ȋn România, ȋn ultimul an și jumătate, au fost deschise 4 SmartLab-uri ȋn: Școala nr. 45, “Titu Maiorescu”, Sector 3, București, Liceul Teoretic “Alexandru Ioan Cuza”, Sector 3, București, Măgurele Science Park, Măgurele, Ilfov și Liceul Teoretic “Grigore Moisil”, Sector 6, București.