Boxele portabile mici nu sunt ceva tocmai nou, însă este primul produs de acest fel al Sonos, companie care are în portofoliu în principal produse destinate uzului acasă: soundbar-uri, subwoofer, boxe.

Sonos Roam

Totuși, Sonos Roam nu a fost gândită doar pentru plimbări și drumeții, ci și pentru acasă. De acea are conexiune Wi-Fi și Bluetooth și o poți integra în sistemul de acasă, iar când ești gata o poți lua cu tine, conexiunea comutându-se automat pe bluetooth.

Pentru a o folosi ai nevoie de aplicația Sonos, iar de acolo poți alege serviciul de streaming preferat (sunt zeci de asemenea servicii), poți regla volumul, poți grupa diferite unități Sonos și poți activa TruePlay, un sistem prin care boxa reglează sunetul automat în funcție de mediul în care se află pentru cea mai bună experiență audio.

Cum funcționează Sonos TruePlay pe Roam

Microfoanele Roam detectează sunetul redat și măsoară răspunsul în frecvență din împrejurimi. Folosind software-ul, difuzorul își reglează apoi EQ-ul pentru un sunet perfect echilibrat. Auto Trueplay este declanșat ori de câte ori Roam este plasat într-o locație nouă și rafinează continuu sunetul în timp ce Roam este staționar.

Boxa Sonos are o autonomie de 10 ore și se poate încărca pe fir pe USB-C (15 wați) sau wireless pe orice încărcător wireless Qi. Totuși, dacă dorești, poți achiziționa un încărcător wireless special pentru această boxă (costă 49 de euro). Aceasta intra în sleep mode imediat ce este oprită muzica și poate sta astfel până la 10 zile. Ieșirea din acest mod se face în doar o secundă.

În ceea ce privește componentele, Sonos Roam are un tweeter, un mid-woofer și două amplificatoare de clasa H. Aceasta are și microfoane deoarece este un smart speaker și este compatibil cu Amazon Alexa sau Google Assistant.

În ceea ce privește dimensiunile, boxa este micuță, cam cât o sticlă de apă de 0,5 litri și cântărește 430 de grame. Poate fi utilizată pe verticală sau pe orizonatală. Are o formă cilindrică, ușor triunghiulară, iar în partea de sus are butoane de volum, activarea microfonului si play/pause. Iar pe spate este butonul de power și portul de încărcare. Sonos Roam este disponibilă pe alb și negru, iar EJ Fitzpatrick, Senior Product Manager Sonos, ne-a spus în cadrul unui interviu că au ales aceste culori pentru că un astfel de produs trebuie să se potrivească atât acasă, cât și afară.

„Noi am descoperit că oamenii ascultă muzică la boxe în special acasă și noi am vrut să facem o boxă potrivită și pentru ascultatul acasă, nu doar afară”.

O funcție interesantă este Sound Swap, care-ți permite să transferi sunetul de la boxa Roam la cel mai apropriat produs Sonos. De exemplu, vii de afară cu muzica în Sonos Roam apoi vrei să o treci pe boxa din bucătărie, doar ții apăsat pe butonul de play/pause și sunetul trece automat la altă boxă.

Pentru că este o boxă portabilă este rezistentă la lovituri, apă sau praf și are certificare IP 67, ceea ce înseamnă că o poți folosi și în cadă dacă dorești (rezistă 1 metru sub apă timp de 30 de minute.)

EJ Fitzpatrick susține că boxa emite un sunet de calitate, însă a fost o provocare de a realiza un produs atât de mic, care să și sune bine. „Trebuie să incluzi o baterie suficient de mare pentru o autonomie bună, trebuie să te gândești la administrarea căldurii și trebuie să te lupți cu spațiul mic ce oferă o acustică limitată și să te asiguri că oferi calitate indiferent de scara de volum”.

Preț Sonos Roam

Sonos Roam va fi disponibilă din 20 aprilie, iar prețul recomandat de vânzare este de 179 de euro sau 889 de lei în România. Un preț mare pentru o boxă portabilă bluetooth, însă nu neapărat dacă te gândești că o poți folosi și acasă.

Prin acest produs, Sonos poate atinge noi potențiali consumatori și utilizatori care nu au folosit produse Sonos sau au fost îndepărtați de prețul mai ridicat al acestora. Astfel, compania americană ar putea atrage în ecosistem noi consumatori cu această boxă Roam.