Programul Start-Up Nation, prin care statul urmărește stimularea economiei românești, înființarea de noi companii și crearea de noi locuri de muncă, a fost unul controversat încă de la lansare, fiind modificat de mai multe ori.

Scepticii spuneau că nu va ajunge să fie demarat, însă pe 7 iunie s-a anunțat oficial: înscrierea la Start-Up Nation va debuta joi, 15 iunie.

Potrivit anunțului făcut de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Antreprenoriat și Comerț, începând cu data de 15 iunie 2017, ora 10.00, va deveni activă pe site-ul aippimm.ro, aplicația de înscriere în cadrul schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation.

În vederea înscrierii în cadrul Programului, operatorii economici vor completa şi transmite on-line planul de afaceri începând cu 15.06.2017 ora 10.00, timp de 30 zile calendaristice de la demararea înscrierii în Program, până la ora 20.00 a ultimei zile de înscriere, respectiv 14.07.2017, cu posibilitatea de prelungire a termenului până la epuizarea bugetului.

2.500 de oameni au testat aplicația pentru înscrierea la Start-Up Naton România

Aplicația online pentru înscrierea la Start-Up Nation România a fost disponibilă pentru testare într-un weekend, pentru ca cei interesați de program să poată vedea cum funcționează. Punctajul îți va fi calculat automat și vei putea trimite toate datele și documentele mai departe, pentru a fi înregistrate. Aplicația este una simplă și pare ușor de folosit, iar feedback-ul celor care au încercat-o a fost, în mare parte, pozitiv.

Potrivit lui Alexandru Petrescu, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, au fost înregistrate peste 2.500 de testări în mai puțin de 3 zile (de vineri, 9 iunie, ora 10:00, până duminică, 11 iunie, ora 16.00).

”Acest număr care reprezintă, practic, un sfert din numărul maxim de posibili beneficiari ai Programului Start-Up Nation arată, pe de o parte, interesul mare manifestat pentru program, dar și că aplicația electronică este una performantă, toate modulele fiind funcționale și ușor de folosit”, spune Petrescu.

Ce zic consultanții despre înscrierea la Start-Up Nation România

”Un program precum Start-Up Nation, cu o contribuție proprie de 0%,atrage foarte mulți oameni, care de obicei sunt mai slab pregătiți. Iar asta înseamnă că rata de respingere poate ajunge și până la 50%”, explică Elena Mocanu, de la Cilv Consulting, într-un articol redactat pentru start-up.ro.

Mai mult, consultanții sunt de părere că bugetul pentru Start-Up Nation România ar putea rămâne neepuizat. “Succesul unui program de finanțare nu este dat doar de valoarea contribuției proprii sau de tipurile de cheltuieli eligibile. Cel mai important aspect la un program de finanțare îl reprezintă capacitatea de implementare, atât a beneficiarilor, cât și a oficialităților române. Ele determină eficiența programului și atractivitatea pe termen lung. Atâta timp cât aceste aspecte sunt neglijate în dauna unor elemente de interes inițial (eligibilitatea primară), programul Start-Up Nation România va rămâne un produs cu un conținut care nu va putea să se ridice la nivelul ambalajului. De asemenea, având în vedere considerentele menționate anterior, programul riscă să rămână cu bugetul neconsumat asemenea eșecului răsunător al programului S.R.L.-D. din ultimii 2 ani.”, explică Silviu Drăgănescu, CILV Consulting.

Documentele pentru Start-Up Nation România

Documentele necesare pentru Start-Up Nation România au fost puse la dispoziția celor interesați în urmă cu câteva zile. Poți descărca documentele pentru Start-Up Nation de aici.