Până pe 12 octombrie, antreprenorii cu o afacere între 1 și 3 ani vechime, din orice domeniu, pot aplica online la această competiție-maraton pe www.startarium.ro/pitchday. În urma preselecției, 50 de startup-uri românești vor fi invitate să concureze pentru marele premiu la evenimentul din 6 noiembrie, la Willbrook Platinum, București.
De la lansarea sa, 245 de startup-uri au intrat în cursa pentru finanțare și peste 140 de antreprenori au avut ocazia să își prezinte afacerile în fața unui juriu format din fondatori de succes, experți și investitori; 20 de startup-uri finaliste au concurat live în finală pentru premii ce depășesc în total 210.000 de euro printre câștigători numărându-se NALU, Tracia, LifeBox, Re.Flex, Stația de Joacă și Clinica de Pediatrie Anastasia.
Reprezentanții Startarium au declarat pentru start-up.ro că sunt diferite povești de succes după edițiile anterioare, deși și unele cu dificultăți de parcurs.
“Tot legat de învățare, povești de succes sunt pentru noi și cele 3 startupuri care au participat la ediția 2016, unde nu au reușit să treacă de semifinală, dar care au revenit în 2017 și au ajuns pe scena marii finale: Cargo Planning, BodyShape Transformation Centre și Stația de Joacă, care a și câștigat locul 3.”, au declarat cei de la Startarium.
Ce au făcut business-urile din anii precedenți?
NALU, câștigător al marelui premiu, care anul acesta a deschis un showroom în București, a investit în crearea de stocuri pentru a putea face față cererii, a lansat o nouă colecție, inițiative ce au generat o creștere cu 130% a cifrei de afaceri estimate pentru 2018 față de 2017.
Lifebox, care s-a extins în 2018 și în Ploiești și Constanța, estimează volume de 2,5 ori mai mari până în noiembrie și vânzări de 2 milioane de euro în acest an.
Human Link, finalist în 2017 care a câștigat apoi competiția Changeneers organizată de Impact Hub și Samsung, a început recent comercializarea în Romania și Grecia și a atras investiție VC de 100.000 de euro.
Cargo Planning, echipa cu alături de care au continuat să lucreze în incubatorul Startarium, și-a dublat veniturile lunare și se pregătește pentru internaționalizarea soluției.
Re.flex, câștigător în 2016 pentru care premiul a însemnat luni de dezvoltare câștigate, după care compania a putut crește de la un MVP la un produs extrem de complex, de la 2 la 6 oameni, de la o evaluare de 1 mil. euro la prima rundă de finanțare, până la o evaluare de 2,7 milioane euro la cea de-a doua rundă.
Cum spuneam, au fost și dificultăți. "Dificultățile întâlnite de startup-urile cu care am lucrat au fost fie specific operaționale, de producție, precum în cazul Tracia, uneori dublate și de presiunea de a livra și a te ridica la adevăratul potențial al afacerii tale, cu atât mai mult cu cât acesta a fost validat de un juriu relevant într-un mod foarte vizibil la nivel național.", au povestit pentru start-up.ro cei de la Startarium.
Startarium PitchDay 2018
Pentru 2018, Startarium plusează cu noi beneficii în structura competiției și a evenimentului final:
Valoarea totală a premiilor crește de la 100.000 la 120.000 de euro.
Numărul total al premiilor acordate crește de la 4 la 11.
Premiile vor fi repartizate astfel: Premiul 1 - 50.000 de euro; Premiul 2 - 30.000 de euro; Premiul 3 - 20.000 de euro; Mențiuni și premii speciale - 20.000 de euro.
Semifinaliștii vor beneficia de mai mult timp pentru feedback de la juriu, acces gratuit la sesiuni de consultanță pe teme precum finanțare, legislatie, marketing sau risk management și vor putea programa sesiuni de pitching 1 la 1 cu investitori și business angels.
La competiție se pot înscrie orice tip de business-uri, dar trebuie să aibă vechime între un an și trei ani.
Cum se va desfășura competiția Startarium PitchDay 2018
Înscrierile se desfășoară online până pe 12 octombrie 2018, pe site-ul competiției. Pot aplica startupurile din orice domeniu de business, cu vechime între 1 și 3 ani, care respectă Regulamentul și criteriile de eligibilitate disponibile pe www.startarium.ro/pitchday.
După etapa de preselecție a înscrierilor online, 50 de startup-uri vor fi acceptate în semifinală și invitate să își prezinte pitch-urile pe 6 noiembrie 2018, la Willbrook Platinum, București. 10 dintre acestea vor avansa în finală, urmând să concureze live, în aceași zi, pentru marele premiu. La finalul sesiunii de pitch-uri, câștigătorii vor fi aleși de un juriu format din antreprenori de succes, specialiști în business și investitori.
"Ne propunem ca Startarium să devină primul loc în care ajung atunci când nu știu de unde să înceapă și în care revin mereu pentru materiale de învățare, instrumente de testare a ideii sau de finanțare a ei. Cu peste 250 de materiale educaționale în platformă, 20.000 de utilizatori și aproape 500.000 de euro finanțări oferite până la finalul acestui an, ne bucurăm să spunem ca suntem pe drumul cel bun.", a declarat Oana Groza, coordonator de comunicare pentru Impact Hub București.