Startup Europe Partnership este o inițiativă înființată de Comisia Europeană pentru a sprijini startup-urile și a adresat o scrisoare deschisă către factorii de decizie din UE, pe domenii precum tehnologie, business și economie. Printre destinatarii scrisorii se numără politicieni din UE, cum ar fi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip și Comisarul european responsabil pentru economia şi societatea digitale, Mariya Gabriel.

Intitulată „Modul în care programele UE pot ajuta oamenii inovatori și startup-urile”, scrisoarea semnalează probleme cu privire la provocările de scalare pe care le întâmpină startup-urile europene din tehnologie. Aceasta evidențiază faptul că există un număr mare de companii în tehnologie, dar o lipsă de startup-uri „unicorn” și care scalează foarte rapid.

„Europa are nevoie de mai multe companii din tehnologie care să poată crește rapid și să iasă pe piața internațională, generând, în același timp, venituri, locuri de muncă și inovare pe o scară tot mai largă”, se arată în scrisoare. Autorii spun că se acordă o atenție sporită pentru a diminua diferența dintre finanțările pentru capitalul inițial și capitalul de extindere, dar este neglijată finanțarea ulterioară a creșterii (inclusiv accesul la IPO-uri și investițiile din fondurile de pensii și fondurile suverane străine).

În cele din urmă, scrisoarea propune câteva recomandări în acest sens. Autorii consideră că eforturile de dezvoltare prin programele UE ar trebui să se concentreze mai mult pe creșterea unor ecosisteme decât pe proiecte și companii în particular.

De asemenea, scrisoarea solicită mai mult sprijin și resurse pentru investitori. Inițiatorii demersului spun că o strategie de finanțare mai eficientă ar fi susținerea investitorilor și a fondurilor. Continuând ideea anterioară, aceștia cred că ar fi mult mai eficient să se investească în fonduri de capital de risc și fonduri de investiții decât direct în startup-uri, pentru că s-ar acoperi o arie mai largă de companii. În plus, ei consideră că investițiile făcute direct către companie ar trebui să fie compensate de investitorii privați.

În concluzie, autorii cer să se pună mai mult accent pe etapele ulterioare ale unui startup, întrucât, în prezent, Europa se concentrează mai mult pe companiile noi și pe etapele de capital inițial.

Scrisoarea a fost semnată de mai multe nume cunoscute în sfera de tehnologie din Europa, printre care Alberto Onetti, președintele Mind the Bridge și cofondatorul Funambol, Frédéric Mazzella, președintele Blablacar, și Karen Boers, președintele European Startup Network.