Lista aceasta nu este una definitivă și nici exhaustivă. Evident că vor lipsi unele startup-uri care merită menționate în orice prezentare despre ecosistemul local. Dar ne vom concentra pe acele startup-uri despre care am scris, cu care am vorbit sau care au avut un moment important în 2021, cum ar fi o investiție sau o extindere importantă.

Aceasta este a noua parte a unei liste pe care o vom actualiza în perioada Sărbătorilor de Iarnă, moment când și noi luăm o pauză binemeritată, dar în care e bine să ne amintim cine sunt jucătorii cei mai interesanți din acest ecosistem de companii inovatoare.

Iată alte cinci companii care ne-au atras atenția anul acesta și despre care am scris:

Issue Monitoring

Issue Monitoring este o platformă online de monitorizare a deciziilor legislative în timp real. Compania folosește soluții tehnologice de ultimă generație pentru a informa în timp real și constant, prin alerte pe email și/sau telefon mobil, în legătură cu inițiativele legislative aflate în dezbatere în Parlament, Guvern și agențiile de reglementare centrale.

Au reușit să atragă o investiție de 200.000 euro din fonduri europene, sumă pe care au folosit-o pentru dezvoltarea serviciului și, în special, pentru dezvoltarea proceselor interne de monitorizare, de structurare a aplicației, instruirea personalului și promovarea serviciului.

În acest moment, Issue Monitoring are peste 25 de clienți din rândul companiilor sau asociațiilor de business din domenii suprareglementate precum energie, farma, protecția mediului, agricultură, bancar sau IT&C.

Pentru celelalte firme care folosesc Issue Monitoring, serviciul se bazează pe abonamente lunare cu valori cuprinse între 500 și 2.000 de euro, în funcție de serviciile incluse.

Verde Food

Verde vrea să fie Uber pentru fructe și legume în România. Construit ca un marketplace, platforma pune în legătură micii producători din jurul orașelor cu restaurante și afaceri în momentul de față.

Practic, producătorii listează produsele în platformă, iar momentan restaurante din București sau afaceri care au nevoie de stocuri mai mari, le pot comanda. În funcție de producător, ei le pot livra direct sau pot să se bazeze pe șoferii puși la dispoziție de Verde.

Verde funcționează în zonele periurbane, adică se uită la fermele din jurul orașelor mari, de peste 250.000 de locuitori. „Când se comandă o roșie în platformă, modelul nostru trebuie să aducă roșia de la unul dintre acești fermieri în oraș și apoi spre consumator”, spune Ciprian Florea, fondatorul soluției.

Keez

Keez a fost fondat în 2018 și a crescut în ultimii 3 ani. Compania oferă o soluție ce permite companiilor mici să-și administreze mai bine finanțele și contabilitatea. Keez folosește machine learning. Anul acesta pachetul majoritar a fost achiziționat de grupul norvegian Visma, care are o participație majoritară și în Smart Bill.

Platforma Keez își propune să devină "contabilul tău digital", oferind servicii complete de contabilitate, de la gestionarea bonurilor și facturilor în format digital, la depupunerea tuturor declarațiilor către ANAF și emiterea de rapoarte financiare în timp real.

Medinav

MediNav e un startup românesc fondat de Wanda Fiat și Adrian Cuzman, ei fiind anterior și în acceleratorul AdvancingAI. MediNav dezvoltă un asistent digital ce folosește inteligență artificială care ajută doctorii și instituțiile medicale.

Softul acestora ascultă doctorul, înțelege ce se spune și prepopulează documente medicale. De asemenea, inteligența artificială verifică și posibile probleme cu medicația și review-urile altor doctori. Practic, cu ajutorul produsului startup-ului MediNav, doctorii și asistenții nu mai irosesc timp.

Startup-ul românesc de healthtech MediNav a făcut parte din cohorta cu numărul 5 a programului letonian Overkill Ventures.

Telios

Înființată în 2017, Telios Care a avut în 2021 la a treia rundă de finanțare. Prima dintre ele a avut loc în 2018 și a asigurat o finanțare de 150.000 de euro, bani folosiți pentru dezvoltarea platformei, a îmbunătățirii software-ului și a sistemelor utilizate. Cea de-a doua rundă de finanțare s-a încheiat la finalul anului 2020, după atragerea a 200.000 de euro, investiție care a asigurat și lansarea, în premieră în sistemul de sănătate din România, a modelului american de „prescription fulfillment” – rețete digitale trimise de medici, respectând toate protocoalele de securitate, direct la farmaciile indicate de pacienți.

Telios dezvoltă acum proiecte prin care toate nivelurile societății să beneficieze de telemedicină, creând un program special pentru nevăzători și unul pentru locuitorii de la sate. Baza lor de clienți variază acum de la angajații corporațiilor și oaspeții hotelurilor de cinci stele, până la șoferii de camioane. În următorii ani, Telios are în plan extinderea în Europa de Est și intenționează să intre pe piața bursieră din România.