Cât de greu a fost să ajungă în acest accelerator și care sunt planurile startup-ului care va face naveta New York - Silicon Valley, aflăm chiar de la fondatori, cu ocazia anunțului oficial că sunt parte din cohorta acceleratorului Techstars Silicon Valley 2023.
”Chambr este startup-ul care ajută echipele de vânzări să aibă cât mai multe contracte încheiate folosind învățarea bazată pe joacă. Practic contribuie la creșterile de sales prin game based learning. Soluția dezvoltată de Gabriela Constantinescu și Alex Poe a fost lansată oficial în ianuarie 2022, după aproape 2 ani de interviuri, validări, testări de prototip și după ce s-au asigurat că au produs vandabil. Chambr a fost creat doar din investiții proprii, un total de 60.000 de euro. Fondatorii vizează o investiție de 1 milion de dolari anul viitor.”
Chambr este o soluție care are 25 de clienți din 20 de țări, printre aceștia numărându-se UiPath și Catalyst Global, cu un venit total de 65.000 de euro.
Fondatorii au ajuns în New York la început de septembrie, unde au participat la NYC Summit și la o serie de alte evenimente dedicate pentru startup-uri și investitori. Acum sunt în San Francisco și vor rămâne aici până la final de ianuarie pentru a participa la Techstars.
”Pentru noi SUA are foarte mult sens din punct de vedere strategic, clienții și investitorii pe care îi țintim sunt aici. Chiar dacă pandemia ne-a arătat că poți lucra de oriunde, noi observăm o diferență majoră când suntem prezenți fizic în SUA versus când facem outreach din România. E mult mai ușor să ne creștem network-ul fiind prezenți și mergând la evenimente. Când te întâlnești cu același investitor la al treilea eveniment într-o lună, e un follow-up natural. Simțim cum Chambr crește mult mai accelerat fiind aici, e un ecosistem matur și plin de resurse, iar noi vrem să îi oferim startup-ului nostru cele mai bune șanse de reușită.”
Gabi și Alex au ales bulele New York - Silicon Valley pentru a-și atinge obiectivul de a ridica 1 milion de dolari în 2024. Așa cum ne spun ei, în cele două destinații, densitatea de oportunități și de resurse este fără egal în lume și de aceea vor să crească Chambr aici.
”Clienții corporate din SUA sunt mult mai deschiși să încerce produse create de startup-uri și le văd ca pe surse de inovație. Multe sedii de corporații sunt aici și prin urmare și deciziile la nivel de leadership se iau tot aici. De asemenea, investitorii de aici au extrem de multă experiență. Pe de-o parte, au mai investit în industria noastră, în companiile care acum sunt lideri de piață. Aici am primit întrebări specifice industriei noastre pe care nu le-am primit nicăieri altundeva în lume. Pentru că au investit în suficiente startup-uri din industrie, pot să observe niște pattern-uri și să anticipeze potențiale provocări pe care o să le avem de depășit.”
Chambr în Techstars, la a 7-a încercare
Chambr a aplicat la Techstars Silicon Valley în aprilie și e pentru a 7-a oară când startup-ul își încearcă norocul la un program organizat de aceștia. La final de septembrie au aflat că au fost acceptați.
”Am trecut prin multiple etape, de la formulare de completat, la pitch în fața unui juriu format din 15 investitori și mentori din rețeaua Techstars, la eseuri de motivație. Ultimul formular s-a simțit efectiv ca o teză de doctorat despre echipa noastră. Am avut de completat undeva la 40 de întrebări despre echipă și 3 eseuri. Au fost întrebări foarte specifice și foarte amănunțite despre cum lucrăm împreună, cum luăm decizii, cum gestionăm conflictele, care este legătura fiecărui fondator cu problema pe care o rezolvă startup-ul și multe, multe altele. Pentru Techstars, cei mai importanți sunt fondatorii. Ideile se pot schimba, startup-urile pivotează deseori și produsele se schimbă.”
Organizatorii Techstars ne-au spus din prima zi ‘You’re absolutely not here because of your idea. In fact, some of you are here in spite of your idea.’
Anul acesta, sub 0.5% din startup-urile care au aplicat au fost acceptate în cohorta din care face parte Chambr. Alex crede că ce le-a dus lor acceptul în program a fost echipa, care lucrează împreună din 2017, și tot împreună au și pivotat de atunci. Ba chiar au avut și un business omorât de pandemie în 2 zile și apoi au trecut împreună la a consturi un startup tech printr-o criză economică globală.
”Suntem determinați să continuăm orice s-ar întâmpla. Credem că reziliența și perseverența în momentele grele sunt motivul cheie pentru care încă suntem aici. Acum suntem o echipă de 3 persoane, noi și CTO-ul nostru, Aurelian. Am arătat deja că putem ajunge departe cu puține resurse. Cu Techstars începe etapa în care creștem exponențial cu multe resurse și alături de cea mai răspândită rețea de fondatori și investitori din lume.”
Prin participarea la Techstars, fondatorii vor să bifeze următoarele planuri:
- Să lanseze noua iterație a platformei. Până la final de Q4 vor lansa două noi jocuri de învățare integrate cu tehnologia Open AI cu ajutorul parteneriatului cu Microsoft.
- Să ajungă la $200.000 ARR folosind și rețeaua de parteneri corporate din Techstars. .
- Să ridice $1 milion după Demo Day. ”O să ne construim strategia împreună cu Techstars și în cele 4 luni pe care le petrecem în San Francisco o să ne concentrăm pe a construi relațiile cu investitori.”
Alex și Gabi sunt în locurile un de startup-urile joacă la alt nivel, o mină de aur pentru cei care au mentalitatea potrivită. Iar asta se resimte, așa cum ne spun și ei printr-un singur cuvânt: CREȘTERE și o învățate rapidă.
Alex, prin filtrul experienței sale de sportiv de performanță în tenis simte că atunci când te antrenezi cu cei mai buni progresezi aproape fără să-ți dai seama, mult mai accelerat. Iar ca o comparație, cofondatorul Chambr ne descrie în amănunt diferențele dezvoltării unui startup în SUA versus România:
”În primul rând încrederea este la alt nivel. Aici, toți fondatorii, chiar și cei care nu au produs, pitch-uiesc de parcă dezvoltă următorul AirBnB. În New York trăiesc mereu cu senzația că dacă nu sunt în fiecare secundă 'at the top of my game' fie pierd, fie nu reușesc să ies în evidență. Și asta mă super motivează și mă hrănește. Fiecare respirație costă 2 bani (la o chirie de $3000/luna, $100/zi, respirăm în medie de 16 ori pe minut, dolarul e 4.75 lei) și pe mine asta mă pune într-o stare mentală în care trebuie să dau totul. Pentru cineva care de când s-a născut a vrut să fie numărul 1 în lume în ceea ce face nu există nici un alt loc mai bun în care aș putea să fiu.”
Printre alte startup-uri care au trecut sau rumează să treacă prin acceleratoarele marca Techstars, se numără și: Vestinda la Techstars Boston, Medijobs la Techstars Berlin în 2019, Morphl la Techstars Montreal în 2020, The Pole Society (actualii Bindspot) la Techstars Dubai în 2018, Planable la Techstars Londra în 2019, TypingDNA la Techstars New York în 2018.
Rețeaua mondială Techstars, fondată în 2006, ajută antreprenorii să-și găsească uneltele potrivite pentru dezvoltarea startup-ului, devenind unele dintre cele mai prestigioase programe de accelerare. Până acum, prin Techstars au trecut peste 3.700 de startup-uri early-stage, programul fiind unul dintre cei mai mari investitori pre-seed din lume, și cu un portofoliu diversificat, de la HealthTech și FinTech, la Web3 și CleanTech; din Miami și Silicon Valley până la Lagos și Londra.