Jeffrey Wright

Actorul american cunoscut pentru rolul său din Westworld susține un proiect inițiat de University of Southern California, și anume terapia în VR (realitate virtuală) pentru pacienții care suferă de sindrom post-traumatic (PTSD) - o tulburare de anxietate ce se caracterizează prin trei mari categorii de probleme: retrăirea persistentă a evenimentului traumatic (simptome intruzive), evitarea persistentă a stimulilor asociaţi cu trauma şi simptome persistente de hiperactivare neurofiziologică.

PTSD este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă militarii americani (mai întâi cei din Vietnam). Datele arată că 20% dintre veteranii care au luptat în Iraq și Afganistan suferă de sindromul post-traumatic. Însă de PTSD suferă și victimele unor infracțiuni, ca de exemplu, viol.

Pentru a veni în ajutorul lor, cercetătorii au început să folosească terapia bazată pe realitate virtuală, combinată cu terapia tradițională. Iar actorul din Westworld este unui dintre cei mai mari susținători ai acestui proiect, denumit Bravemind.

De altfel, cercetătorii din spatele Bravemind au câștigat o bursă în valoare de 100.000 de dolari în cadrul conferinței Dell Technologies World 2018 din Las Vegas de la începutul lunii mai, la care au fost prezenți colegii noștri de la wall-street.ro. Wright a fost pe scenă pentru o demonstrație live a prototipului Bravemind.

Din datele de până acum, 75% dintre pacienții care au trecut prin acest gen de terapie nu mai au probleme cu PTSD.

Asthon Kutcher

Pasiunea lui Kutcher pentru tehnologie este veche. L-a jucat și pe Steve Jobs, iar cei de la Lenovo l-au prezentat a inginer de produs acum vreo 4 ani.

Kutcher a investit în startup-uri foarte cunoscute, precum Airbnb și Spotify, dar susține și proiecte mai puțin cunoscute acum. Unul dintre ele este Thorn, co-fondat de fosta lui soție, Demi Moore.

Thorn este o companie nonprofit care încearcă să stopeze abuzul împotriva copiilor cu ajutorul tehnologiei. Pentru că, în ziua de azi copiii sunt vânduți și cumpărați în mediul virtual, Thorn analizează o grămadă de date de pe internet pentru a identifica și a ajunge la victimele traficului de copii.

Startup-ul susținut de Kutcher folosește tehnologiile disponibile în acest moment pentru a identifica mai repede victimele și pentru a ajuta la reducerea timpului de răspuns al polițiștilor în găsirea copiilor care au fost răpiți.