Viitorul lumii tech se învârte în jurul unui internet descentralizat, în care monopolul companiilor care pun la dispoziție servicii de cloud, și care se luptă pentru dreptul de a fi gardianul celor mai de preț bunuri ale noastre, datele din mediul online, se apropie de sfârșit.
Iar tehnologia care stă la baza acestei ”revoluții” este, bineînțeles, blockchain.
Blockchain-ul este un registru descentralizat care stochează anumite informaţii ce nu mai pot fi modificate ulterior pentru că ele sunt pe mii de calculatoare din lume.
Astfel, această tehnologie este o metodă securizată de a înregistra date și de a te asigura că nu pot fi modificate în viitor fără acordul majorității.
Baza de date creată prin blockchain poate conține atât informații, cât și orice altă valoare – titluri de proprietate, identități, bani, chiar și voturi – și ele pot fi stocate și gestionate în siguranță.
În străinătate sunt giganți care se folosesc de blockchain - un exemplu bun e IBM, care a implementat tehnologia în domeniul transporturilor, în cel alimentar, și construise o soluție menită să înlocuiască intermediarii bancari.
Swazm - infrastructură pentru blockchain
La nivel local, Swazm, o companie lansată în urmă cu șase ani lucrează la rezolvarea unei probleme ridicate de întreaga industrie, soluția lor fiind necesară pentru realizarea scabilității infrastructurilor blockchain.
Swazm este un proiect pornit din necesitatea noii generații de aplicații descentralizate de a avea o infrastructură dedicată, pentru că arhitectura clasică, centralizată, nu se pretează pentru nevoile celor care vor sa facă aplicații descentralizate pe blockchain, susțin creatorii.
În esență, românii ajută dezvoltatorii blockchain, așa cum este cazul IBM, oferindu-le o rețea scalabilă care are stocare și putere de calcul descentralizat. Aceasta este povestea lor.
Swazm a pornit în 2013 ca o soluție dezvoltată de Vali Mălinoiu, creatorul și fondatorul companiei. În acel moment, fondatorul își dorise să creeze o soluție de a face streaming de date în condiții limitative. Așa că a inventat un nou protocol de transmisie a datelor, după cum ne povestește Adrian Stratulat, Chief Operations Officer (COO) în cadrul companiei.
Ulterior s-au dezvoltat mai multe funcționalități și așa ajuns să fie ce este acum – o tehnologie de tip infrastructură pentru proiectele descentralizate (pe blockchain).
Milioane de operații pe secundă
”Imaginează-ți că vrei să faci ceva descentralizat. Să dezvolți o afacere sau aplicație care nu este controlată de nimeni și în felul acesta redistribuie într-un mod democratic și meritocratic valoarea acolo unde este creată. De exemplu, imaginează-ți un Uber însă fără compania Uber, ci doar o aplicație pe care șoferii și călătorii o folosesc. Ei bine o asemenea soluție se numește Distributed App. Sau pe scurt, Dapp. Însă pentru ca o asemenea tehnologie să poate fi utilizată de zeci de mii de utilizatori, are nevoie de o rețea descentralizată care să permită un număr foarte mare de operații pe secundă. Swazm este acea tehnologie, având de departe cel mai mare număr de tranzacții potențiale pe secundă (rețeaua duce fără probleme peste 30.000 tranzacții pe secundă - în esență, milioane de operații pe secundă). Spre comparație, Ethereum, cea mai populară rețea cu funcționalități similare, permite în jur de 25 tranzacții pe secundă”, detaliază Adrian.
Iar modul în care românii reușesc acest lucru este dat de modul diferit în care se realizează consensul în rețea. Astfel, după cum ne explică Adrian, Ethereum folosește Proof Of Work, o metodă prin care fiecare mașină realizează o serie de calcule criptografice pentru a-și demonstra onestitatea.
Swazm folosește o suită de algoritmi de consens, care acționează în paralel – e vorba de Proof of Storage (se face dovada existenței datelor), Proof of Retrievability (se face dovada integrității datelor), și Proof of Compute - Protocolul Pinocchio (face dovada realizării operațiunilor). Aceștia formează stratul de bază al rețelei. Peste această structură există o structură de tip Proof of Reputation, prin care o arhitectură de supermasternoduri coordonează drepturile de citire și scriere în rețea, pe baza unui oracol care le conferă temporar poziția aceasta, punând la bătaie reputația și stake-ul acelor noduri în rețea.
”E o arhitectură complicată, însă extrem de rapidă și de eficientă”, afirmă el.
Românii care fac blockchain-ul accesibil
Totodată, românii și-au propus nu doar să ofere o infrastructură rapidă și scalabilă, dar un mediu de lucru prietenos și intuitiv. Scopul final? ”Să «coborâm» blockchainul de pe piedestalul tehnic pe care se afla și să permitem și persoanelor cu mai puține cunoștiințe IT să utilizeze funcționalități avansate. O comparație utilă se poate face cu utilizarea unui autoturism – ca să știi să conduci o mașină nu este nevoie să știi cum funcționează motorul cu combustie în 4 timpi sau microarhitectura computerului de bord. Încercam să aducem procese foarte complexe într-o formă inteligibilă și accesibilă utilizatorului de rând”, adaugă Adrian Stratulat.
De asemenea, echipa Swazm, care numără acum 11 persoane, își dorește să rezolve și o problemă punctuală din lumea crypto/blockchain: realizarea de exchange-uri descentralizate unde poți să schimbi din fiat în criptomonede fără să mai treci prin mâinile unei entități centralizate care să ia taxe pentru fiecare operațiune și să promoveze monede doar pentru și-au permis să plătească o taxă de listare.
Cum să înveți blockchain și să fii plătit pentru asta
”Considerăm că aceste practici ale exchange-urile centralizate au promovat o serie lungă de criptomonede speculative, care nu au adus o valoare reală utilizatorilor. Și această practică trebuie să ia sfârșit și să ne întoarcem la a livra tehnologie cu utilitate reală, nu doar practici de marketing”.
Încercam să aducem procese foarte complexe într-o formă inteligibilă și accesibilă utilizatorului de rând
Potențialul de a genera milioane de dolari
Primul client al Swazm este compania Restart Energy Democracy, care a dezvoltat o soluție descentralizată de comercializare a energiei în regim peer to peer, de la producător la consumatorul final. Soluția dezvoltată pentru RED va fi lansată în curând pe piață (se află în beta testing). ”Deja există interes din partea altor proiecte descentralizate care au obținut fonduri prin ICO-uri și vor să livreze o soluție scalabilă pentru utilizatorii lor”, spune Adrian, convins de faptul că domeniul în care Swazm oferă soluții are potențialul de a genera încasări de ordinul milioanelor de dolari.
Până acum, COO-ul Swazm spune că eforturile companiei s-au concentrat pe implementarea de funcționalități și pe crearea unei comunități de dezvoltatori în jurul serviciilor pe care le oferă.
”Planurile noastre sunt extrem de ambițioase și nu se opresc doar la dezvoltarea de funcționalități în domeniul infrastructurii blockchain. Avem chiar în plan și o divizie de machine learning. Însă obiectivul principal rămâne cel de a dezvolta cea mai completă, scalabilă, rapidă și prietenoasă infrastructură care să permită descentralizarea la nivel mondial a diferitelor procese”, afirmă Adrian Stratulat.
Șapte cărți care te învață despre blockchain și bitcoin
În următoarele 3-6 luni planul Swazm este de a crește echipa de programatori, recrutările derulându-se în permanență la nivel local. ”Echipa de dezvoltare este din România. Credem cu tărie în faptul că România are mulți programatori extrem de competenți și dorim să scalăm consistent echipa în următoarele 3-6 luni”.
Avem chiar în plan și o divizie de machine learning. Însă obiectivul principal rămâne cel de a dezvolta cea mai completă, scalabilă, rapidă și prietenoasă infrastructură care să permită descentralizarea la nivel mondial a diferitelor procese
Promisiunea unor schimbări majore
Vorbim constant, în ultima vreme, despre potențialul pe care îl are implementarea tehnologiei blockchain în diverse zone ale vieții publice și private, chiar dacă, știm prea bine că principalul mod în care auzim despre blockchain este legat de monedele virtuale. În acest context, ne-am dorit să aflăm de la Adrian care sunt provocările pe care o companie care construiește infrastructură blokchain le are de trecut.
Oriunde există o companie de miliarde într-un domeniu ce influențează milioane de utilizatori, este un semn că blockchain-ul poate să fie o soluție
”Dincolo de problema scalarii menționată anterior, ar mai fi de menționat diferitele cadre de reglementare, sau în anumite părți ale lumii, lipsa lor. Ca sisteme social și filosofic, descentralizarea pe care o permite tehnologia blockchain nu se oprește doar la domeniul financiar, ci promite schimbări majore în felul în care gândim conceptul de afacere și companie, de rolul individului în societate și ajungând până la regândirea statului și a conceptului de contract social”, declară reprezentantul Swazm.
Și nu în ultimul rând, mai spune el, în lume există un număr extrem de mare de procese ierarhice care au câte un „bottleneck” (blocaj) în care o entitate monopolistă controlează piața. ”Toate acestea vor fi revoluționate de blockchain. Oriunde există o companie de miliarde într-un domeniu ce influențează milioane de utilizatori, este un semn că blockchain-ul poate să fie o soluție”.
Alternative pe blockchain pentru ”starurile” din social media