Au fost făcuți pași timizi în acest sens, fiind companii care folosesc blockchain pentru a explica modul în care produsele alimentare ajung la consumatori, tehnologia fiind folosită pentru primul smartphone bazat pe blockchain, în proiectul care le permite utilizatorilor să dețină o parte dintr-un Porsche, sau pentru a urmări originea bijuteriilor.

Sunt, totuși și proiecte de platforme social media pe blockchain care ar putea înlocui cu succes ”starurile” de acum, aducând un plus de siguranță pentru datele personale și oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a face bani virtual doar postând în ele.

Dacă te-ai plictisit de Facebook, Spotify, WhatsApp sau Instagram și vrei să încerci o plarformă care vine cu o alternativă mai sigură pentru informațiile tale personale, vezi care sunt aplicațiile de social media pe blockchain.

Indorse – alternativa pe blockchain pentru LinkedIn

Indorse este o platformă descentralizată destinată profesioniștilor. Deși imparte o serie de similarități cu LinkedIn, interfața este diferită. Utilizatorii trebuie să-și facă un profil pe platformă și să povestească despre lucrurile pe care le-au realizat (indiferent de domeniu). De exemplu, dacă au participat la vreun maraton, au abolvit facultatea sau au lucrat ca freelanceri. De principiu, să se laude cu realizările lor. Ideea e că oamenii din rețeaua profesională pot să garanteze, sau să ”indorse” ceea ce spui că ai făcut pentru a-ți crește credibilitatea și reputația.

Foresting – alternativa pe blockchain pentru Facebook

Spre deosebire de Facebook, cei de la Foresting le permit utilizatorilor să-și urce continutul pe platformă și să câștige bani (virtuali) de fiecare dată când prietenii le dau un like. Totodată, creatorii Foresting lucrează la un serviciu denumit Foresting Bank, în esență, o bancă cripto care va acorda împrumuturi creatorilor de conținut care au nevoie de ajutor financiar pentru a-și transforma proiectele în realitate.

Choon – alternativa pe blockchain pentru Spotify

Choon este, la fel ca Spotify, un serviciu de streaming de muzică lansat cu scopul de a eradica din problemele industriei muzicale. Muzicienii prezenți pe platformă sunt plătiți în criptomonede pentru fiecare piesă care este ascultată. Și ascultătorii pot primi bani dacă fac liste de melodii.

Me We – alternativa pe blockchain pentru WhatsApp

Me We este un serviciu de chat și o aplicație de mesagerie care se laudă că oferă un grad mult mai ridicat de intimitate utilizatorilor. Aplicația nu spionează, nu ține evidența și nici nu distribuie informațiile utilizatorilor. În plus, platforma oferă funcționalități amuzante precum mesaje care dispar.

Steepshot – alternativa pe blockchain pentru Instagram

Steepshot este o platformă prin care fotogafii și influencerii își pot monetiza conținutul. Design-ul aplicației este similar cu Instagram, însă utilizatorii sunt plătiți în criptomonede în funcție de engamentul pe care îl au fotografiile postate.

D Tube – alternativa pe blockchain pentru YouTube

Și D Tube are un design similar cu YouTube, însă, ca model de business, este mai orientat spre creatorii de conținut. Aceștia sunt răsplătiți cu monedă Steem (creată pentru publisheri) proporțional cu engagementul pe care îl au pentru conținutul creat, pe care pot continua să-l monetizeze timp de 7 zile de la publicare.

Rocket Chat – alternativa pe blockchain pentru Slack

Rocket Chat este o platformă destinată echipelor cu trăsături asemănătoare celor oferite de Slack. Pe lângă feature-ul de live chat, platforma oferă posibilitatea ca utilizatorii să aibă video-conferințe, să împartă fișiere, să-și vadă monitoarele și să beneficieze de traducere în timp real.