Studiul a fost realizat de experți în finanțare de la platforma de informare financiară suedeză Finansvalp. Aceasta a analizat datele Eurostat privind locurile deținute de femei în parlamentele naționale, femeile în funcții de conducere superioară și venitul disponibil echivalent median pe cap de locuitor în standardul puterii de cumpărare (PPS) din fiecare țară, în funcție de sex în cele 27 de țări membre UE.


* Venitul disponibil al gospodăriilor este ceea ce au la dispoziție pentru cheltuieli și economii după impozite și transferuri, conform definiției date de Eurostat, biroul de statistică al UE. Acest venit este „echivalat” – ajustat în funcție de mărimea și componența gospodăriei – pentru a-l face comparabil între toate gospodăriile.

În același timp, PPS ajută la compararea prețurilor între țări. Este un fel de monedă artificială care elimină diferențele de nivel al prețurilor, făcând ca un singur SPP să poată cumpăra același bun sau serviciu în orice țară. Detalii aici.


Finlanda ocupă primul loc în top, ca fiind cea mai bună țară pentru egalitatea de gen la locul de muncă. Țara s-a clasat deasupra oricărei alte destinații datorită unui procent ridicat de femei în funcții de conducere la nivel național.

Femeile reprezintă 72,4% din locurile în Guvern, cel mai mare procent din orice țară din UE. Finlanda s-a clasat, de asemenea, pe locul doi pentru ponderea femeilor în locuri în Parlament, cu 46%.

În ciuda unui volum mare de femei care ocupă funcții de conducere în țară, diferența de remunerare între femei și bărbați pare să fie încă o problemă în Finlanda. Venitul disponibil mediu al bărbaților în 2022 a fost de 27.353 EUR, în timp ce femeile au cu 6,04% mai puțin, cu 25.719 EUR.

Portugalia este pe locul 2 în top, dar este singura țară din UE unde femeile au un venit disponibil mare mare decât al bărbaților.

În 2022, venitul net mediu disponibil în Portugalia a fost mai mare pentru femei decât pentru bărbați, acestea având venituri de 11.038 EUR, cu 0,53% mai mult decât 10.979 EUR pentru bărbați.

Deși câștigă la acest capitol, Portugalia are totuși a șasea cea mai scăzută pondere de femei executive, femeile reprezentând doar 16,9% din directorii la cele mai mari companii cotate la bursă din Portugalia.

Pe locul trei în top este Franța ca una dintre țările cu cele mai multe locuri de muncă egale între sexe. Țara a avut un rating ridicat pentru egalitatea de gen, datorită unui procent mare de femei în roluri de conducere în unele dintre cele mai mari companii listate la bursă.

Femeile reprezentau 46,1% din membrii consiliului de administrație la aceste corporații majore, cel mai mare procent din toate țările UE. Unul din patru directori la aceleași companii sunt femei (29%), pe locul doi după Lituania.

La nivel de funcții administrative în stat, Olanda este țara câștigătoare.Țara e fruntașă la nivel de reprezentare a femeilor în Guvern (53,6%) și Parlament (29%). În timp ce femeile reprezintă o mare parte din locurile la nivel de Guvern și Parlament, bărbații tind să câștige în medie mai mult în Olanda. Conform venitului net mediu disponibil din 2022, bărbații au cu 5,28% mai mult decât femeile din țară.

România este pe poziția 17 din 27, cu următoarele note:

  • 27,2% femei în poziții executive
  • 30 % din locurile ocupate de femei în Guvern
  • 19,4% din locurile ocupate de femei în Parlament
  • 21,8% femei în consiliul de administrație
  • Venitul net mediu disponibil pentru bărbați (2022) 5.608 euro
  • Venitul net mediu disponibil pentru femei (2022) 5445 euro
  • Diferența de 2,99% în venitul mediu
  • Scor de egalitate de gen la locul de muncă din totalul de 50: 20,46

„În ultimii 20 de ani, numărul femeilor care dețin locuri la nivelul guvernului național și al parlamentului național în UE a crescut cu peste 50%, în timp ce ponderea femeilor care sunt membri în consiliile de administrație la cele mai mari companii cotate la bursă a explodat cu 312%. Dacă tendința de reprezentare mai mare a femeilor continuă în funcții de conducere în întreaga UE, ar trebui să vedem diferența de remunerare între femei și bărbați să se reducă, făcând multe țări locuri mai incluzive pentru femei pentru a lucra”, declară Olle Pettersson, expert financiar și CEO al Finansvalp.

Pentru a vedea clasamentul complet.