TypingDNA este un startup românesc și vine cu soluţie de securitate online bazată pe modul în care tastează utilizatorii (biometria tiparului de tastare). Ceea ce face TypingDNA este că le permite utilizatorilor să-și confirme identitatea doar inserând numele și parola, iar aplicația le va analiza modul de tastare. Startup-ul a fost acceptat la ediția de iarnă a acceleratorului Techstars New York, motiv pentru care start-up.ro a vorbit cu fondatorul TypingDNA, Raul Popa, pe acest subiect.

Startup-ul a fost creat de un tânăr din Oradea, Raul Popa, CEO, alături de Cristian Tamaș, CMO, fiind susținuți de Adrian Gheară, în calitate de cofondator și investitor al afacerii.

Modelul de business se bazează pe colaborarea cu parteneri pentru a încorpora tehnologia, dar lansează acum, de asemenea, și o extensie gratuită pentru Chrome. Aceasta funcționează ca o alternativă la autentificarea în doi pași pentru o gamă largă de servicii, inclusiv Amazon Web Services, Coinbase și Gmail. CEO-ul consideră că autentificarea în doi pași afectează negativ experiența utilizatorului, pentru că nimeni nu vrea să folosească un alt dispozitiv pentru a-și confirma identitatea.

Potrivit lui Raul Popa, TypingDNA analizează în profunzime mai multe aspecte al tiparului de tastare: cât durează să ajungeți la o tastă, presiunea asupra tastei și pauzele în timpul scrierii, relatează Tech Crunch. Am testat și noi aplicația pe site-ul TypingDNA. Pentru înregistrare, aceasta îți cere să introduci adresa de email, apoi trebuie să oferi o „mostră ADN” a scrisului, reproducând două fraze, astfel încât aplicația să recunoască modul tău de tastare. Apoi, la autentificare, introduci din nou adresa de email, reproduci o frază diferită de primele două și voilà: autentificare reușită!

Raul Popa a mai spus că strictețea sistemului poate fi ajustată de către companie până la o rată a rezultatelor de fals pozitiv până la 0,1%. În cazul autentificării pe Chrome, TypingDNA poate respinge confirmarea dacă, în momentul tastării, utilizatorul stă într-o poziție neobișnuită, tastează mai lent sau mai repede decât de obicei. În acest caz, aplicația îți va cere să încerci din nou.

Extensia Chrome poate fi utilizată pe mai multe site-uri. Cele mai multe opțiuni de autentificare în doi pași includ confirmarea unui dispozitiv folosind un cod QR, pe care TypingDNA îl poate captura. Acestea sunt trimise către extensia aplicației – date stocate pe serverul utilizatorului, nu al companiei – și sunt dezvăluite odată ce ați confirmat identitatea prin modul de tastare menționată.