Uniunea Europeană ar putea obliga în viitor providerii de muzică și filme online, prin streaming, cum ar fi Netflix și Spotify, să nu impună limitări geografice în funcție de IP utilizatorilor. Deși nu există încă o variantă finală, am putea să ne bucurăm de filmele și muzica din alte țări sau să le putem urmări pe cele din biblioteca personală în orice țară.

muzica online spotify netflix

Potrivit cotidianului “The Independent”, Uniunea Europeană lucrează la o legislație prin care utilizatorii să poată urmări filmele de pe Netflix indiferent de țara unde sunt. De exemplu, un utilizator din România nu poate vedea toate titlurile pe care le poate vedea cineva din Marea Britanie. Limitarea s-ar păstra pentru țările din afara Uniunii Europene.

Multe dintre servicii au conținut diferențiat în funcție de țară, pentru că drepturile de autor nu acoperă toate țările din Uniunea Europeană. De acest lucru vrea să scape Parlamentul European, prin legislația care urmează a fi finalizată în curând. De exemplu, e greu să urmărești conținut Netflix din alte țări dacă ești în România și trebuie să te mulțumești cu biblioteca locală. Chiar și dacă folosești servicii prin care-ți schimbi adresa IP, cum ar fi un VPN, nu ai foarte multe șanse (pe Spotify acest lucru este posibil, dar trebuie să fii înregistrat cu o adresă și un card din Statele Unite sau altă țară acceptată).

Practic, prin intermediul legislației, serviciile online nu vor mai avea voie să identifice utilizatorii după adresa IP. Pentru a identifica utilizatorii, serviciile online ar urma să folosească alte metode, precum detalii de plată, adresa poștală.

Legislația nu e făcută pentru a face serviciile online să-și deschidă conținutul către toate țările, dar e un prim pas. Uniunea Europeană are filosofia unei piețe unice, inclusiv în ceea ce privește conținutul digital. Cu toate acestea, măsura aceasta va permite călătorilor să se bucure de muzică și filme indiferent de țara unde sunt.

Potrivit datelor Uniunii Europene, jumătate din locuitorii UE ascultă muzică și urmăresc filme online. Odată cu eliminarea tarifelor de roaming pe continent, mai mulți oameni vor face acest lucru. Legislația privind Netflix urmează să treacă prin Comisia Juridică, prin plenul Parlamentului European, iar apoi la Consiliul European. Abia după acest moment vor fi aplicate.