Compania românească Zitec a lansat o unealtă online foarte simplu de folosit prin care poți să calculezi cu câți bani contribui la bugetul de stat, cum se împart veniturile tale între coșul de cumpărături, accize și impozite. undesuntbaniitai.ro e o inițiativă civică venită pentru a lămuri mai bine ce face statul cu bugetul.

unde sunt banii tai calculator salariu net impozite zitec

Zitec a anunțat lansarea undesuntbanii.ro, o inițiativă de educație civică și implicare socială, realizat de angajații firmei în cadrul unui eveniment de programare intern. Potrivit reprezentanților companiei, proiectul nu vrea să fie unul de susținere sau împotriva vreunui partid politic.

Intră aici pe site pentru a calcula contribuția ta la bugetul de stat. Trezește-te!

Site-ul e simplu. Îl deschizi și introduci salariul net pe care-l primești, în mână, în lei. Odată ce faci acest lucrul, site-ul calculează toate dările pe care le dai. Pentru a vi-l explica, am dat exemplu mai jos, la un salariu de 2000 de lei.

unde sunt banii tai calculator salariu net impozite zitec

De exemplu, la această sumă, afli că angajatorul tău și cu tine contribuiți cu 1756 de lei pe lună la bugetul de stat, iar 1752 de lei e suma care îți rămâne la tine după plata TVA-ului în urma cumpărăturilor, calcul bazat pe un coș mediu de cumpărături.

Urmează o diagramă de tip plăcintă, în care afli cât rămâne la tine, cât se duce la pensii, sănătate, impozit pe venit, alte taxe pe salariu și TVA.

unde sunt banii tai calculator salariu net impozite zitec

De asemenea, site-ul îți spune că 50% din prețul benzinei îl reprezină taxe și accize, 80% din prețul unui pachet de țigări se duce la stat, iar peste 40% din factura de electricitate se duce înapoi la autorități. Astfel, 80% din veniturile statului provin din taxe colectate de la populație.

Zitec vrea ca oamenii să folosească acest site ca să deschidă ochii și să se implice mai mult în caz că nu sunt mulțumiți de cum administrează statul bugetul.