Masca ar urma să aibă senzori care, teoretic, ar putea detecta Covid-19, deși acest lucru nu e posibil în momentul de față. Proiectul lui Ciprian Burzo se numește „social mask” și e o mască minimalistă, transparentă, ce are un biosenzor ce se conectează la smartphone, potrivit publicației „The Calvert Journal”.

Printr-o aplicație utilizatorii ar putea să monitorizeze patogenii din aer, într-un viitor mai sigur. Pe piață există companii care vând dispozitive ce promit să identifice patogenii de Covid-19 din aer, cu ajutorul analizei ADN. Poți citi câteva detalii despre aceste tehnologii aici.

De asemenea, în proiect, Ciprian menționează și că masca monitorizează și apropierea de oameni și calculează riscul de infecție. Pe ecranul măștii ar putea fi afișată în timp real și temperatura persoanei care ar urma să poarte masca.

Află aici de pe site-ul MIT Media Lab cum sună proiectul românului.

Designul e pur și simplu un prototip, dar a fost premiat la competiția organizată de MIT pentru soluții privind pandemia. Acolo designerii au venit cu tot felul de proiecte care ar putea ajuta la reducerea efectelor pandemiei.

„Pentru a detecta persoane asimptomatice, un biosenzor a fost integrat în partea din faţă, care va detecta particulele din aer şi împreună cu placa de bază şi adaptorul bluetooth vor trimite utilizatorului informaţii pe un dispozitiv mobil. De asemenea, senzorul de temperatură din partea laterală a măştii va trimite în timp real temperatura utilizatorului” , spune Ciprian Burzo pentru adevarul.ro.

Costul teoretic ar urma să fie de 30 de dolari.