În timpul finalei regionale, cele mai bune șapte start-up-uri au prezentat soluțiile lor inovatoare juriului și investitorilor. Pe listă s-au mai aflat Iotify - un smart device ce poate fi alăturat contoarelor pentru a transmite datele corecte direct spre utilizatori, Sarea Transilvaniei - firmă care a prezentat în fața juriului o centrală termică solară, Modularity - o casă smart modulară, care se transfomă în funcție de destinație și numărul de locuitori, Omega Energy - o baterie ecologică, Heating on Green Energy - o soluție de încălzire cu energie regenerabilă, Dual Energy - o centrală duală, care folosește atât energia solară cât și cea eoliană.

La nivel local, câștigător a fost desemnat HOMEPOD, un proiect prezentat în cadrul competiției de către Andrei Toma, fondatorul acestei tehnologii.

HOMEPOD a creat un sistem endotermic pentru eficiența energetică în clădiri (VERDI) care ajută la reducerea umezelii și poate opri orice formă de creștere a mucegaiului dar care poate produce energie în același timp.

Acest termosistem smart este conectat la echipamentele electrice și de încălzire și se auto-reglează în funcție de temperatura de afară putând să prezică consumul de energie folosind date din vreme. Clienții câștigă cu 30% mai mult, reducând costul cu energia și pretejând casele de mucegai.

”Startup-urile înscrise în această competiție au prezentat diferite soluții, însă tendința ”inteligentă” este vizibilă, concentrându-se asupra economiilor și optimizării consumului de energie”, a precizat președintele juriului, Tomasz Jastrzebski, Business Creation Manager InnoEnergy, cel mai mare accelerator european din industria cleantech.

Pe 22 noiembrie, Andrei Toma se va confrunta cu câștigătorii altor ediții regionale ale concursului la RaM Colosseum din Budapesta, unde va concura pentru premii financiare (20.000 de euro pentru câștigarea primului loc), precum și pentru participarea în cadrul acceleratorului Highway, care ajută la transformarea start-up-urilor într-o etapă de dezvoltare timpurie în afaceri de succes.

Aproape 160 de start-up-uri din 23 de țări din Europa Centrală au participat la cea de-a treia ediție a concursului organizat de InnoEnergy.

Participanții au fost evaluați nu numai în ceea ce privește conținutul profesional, ci și în contextul conștientizării afacerilor și al potențialului echipei și al produsului.

Juriul a fost compus din Tomasz Jastrzebski - Business Creation Manager InnoEnergy, Cristian Dascalu – Managing Partner SprintPoint Innovation Studio, Matei Dumitrescu – Reprezentant Investment Ready, Ciprian Negura – Senior Manager KPMG, Inti Paolucci – Managing Partner AI Ventures, Alexandru Ruff – Consultant RICAP Accelerator, Stephane Demicheli – Marketing Innovation Manager BRD - Societte Generale.

Photo by Riccardo Annandale on Unsplash