Conform unui raport publicat în iunie anul acesta, au fost identificate 860 de inițiative de smart city în fază de proiect în România, în 124 de orașe mari, medii și mici. Cele mai importante verticale abordate sunt cele de Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Governance. Creșterea anuală în acest domeniu este de 14,8%.
Așadar, inițiative există, dar puține orașe au strategii întregi puse la punct. De ce e nevoie de acestea? Pentru că nu poți face un oraș inteligent doar punând lumini inteligente sau semafoare smart. Totul trebuie să lucreze coordonat.
Două domenii esențiale pentru orașe care sunt abordate de către startup-urile românești de astăzi sunt cele ale colectării de gunoi, dar și a automatizării comunicării cu administrația.
Anual, orașele generează peste 2 miliarde de tone de deșeu municipal solid conform World Bank. Ca să ai o imagine foarte vizuală, creăm zilnic câte o piramidă de la Giza din gunoi. Deșeurile colectate prost duc la o canalizare proastă, la probleme sanitare, dar și la un aer poluat. Orașe precum Copenhaga încearcă metode creative pentru a rezolva această problemă și creează centrale care transformă gunoiul în energie. Anual, Copenhaga reușește să transforme 450.000 de tone de gunoi în electricitate și încălzire. Sistemul nu e perfect, dovadă că lucrurile vor mai lua timp. Treptat, danezii vor să creeze și un sistem prin care să capteze dioxidul de carbon creat de o asemenea centrală și să-l vândă ulterior comercial.
Orașe precum Singapore sau Seul au instalat recipiente de gunoi alimentate solar care au și compactoare. Astfel, acolo încape mai mult gunoi, iar autoritățile sunt alertate prin senzori în momentul când își ating capacitatea maximă.
Iar când vine vorba de orașe pentru oameni, digitalizarea e esențială, dar trebuie făcută prin intermediul unui parteneriat solid. Cu toții am auzit de exemplul Estoniei. O țară mică, 1,3 milioane de oameni, dar peste 92% din estonieni folosesc internetul. În 2000, doar 28,6% din populație era conectată. Motivul e că Guvernele succesive au asigurat continuitatea digitalizării și i-au forțat pe cetățeni să o adopte. Aceasta aduce transparență, dar și responsabilitate pentru cetățeni.
Cu ajutorul digitalizării orașelor, funcționarii nu vor avea atât de mult de arhivat, iar oamenii nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze doar pentru câteva hârtii. În plus, așa cum a zis și un fost președinte al Estoniei, „nu poți mitui un computer”. Pe lângă comunicarea cu administrația și obținerea de acte, digitalizarea poate ajuta la crearea de inițiative comune ale cetățenilor care să fie propuse către administrație, inclusiv prin folosirea tehnologiei blockchain.
În luna martie a anului 2021 Orange a lansat programul Cities of the Future, în care și-a propus să identifice companii tinere din România care dezvoltă produse ce îmbunătățesc experiența oamenilor în orașe, procesele administrațiilor publice sau facilitează relația dintre cetățeni și primării.
Iar azi am selectat două dintre startup-urile alese în Cities of the Future pentru a vă povesti, în cuvinte simple, care ar putea fi impactul lor asupra societății.
ECON
ECON e o platformă de Internet of Things dezvoltată de o echipă de clujeni ce eficientizează procesul de colectare a deșeurilor. Prin intermediul unor senzori care se instalează pe container, platforma poate arăta nivelul de umplere al fiecărui container. Prin combinarea informațiilor cu poziția de pe stradă a acestora, aplicația poate găsi cele mai eficiente rute pentru colectarea și livrarea către punctul de procesare a deșeurilor.
Frumusețea soluției propuse de acest startup din Cluj e că nu e nevoie de o investiție enormă, pentru că senzorii pot funcționa și pe containere deja existente. Cu toate acestea, problema gunoaielor în orașe e enormă. Cu cât mai mulți oameni locuiesc, cu atât mai multe deșeuri se creează. Dacă acestea nu sunt colectate eficient, selectiv și transportul ulterior al acestora nu se face ca la carte, atunci efectele pe termen lung sunt drastice. Mai multă poluare și afectarea calității vieții.
Soluția ECON se adresează administrațiilor locale care pot fi mai eficiente, dar și firmelor de salubritate. Dispecerul poate urmări în timp real, cu ajutorul tehnologiei, unde se umplu containerele. Astfel, nu ne mai bazăm pe un calendar standard, adică acela în care „luni vine mașina de gunoi”, ci unul bazat pe nevoie. Se consumă mai puțin carburant, traseele sunt eficientizate și orașul e mai curat.
EmailTree.AI
EmailTree.AI este un alt startup care a intrat în programul Cities of the Future al Orange România. Startup-ul are o soluție ce automatizează scrierea de mailuri și reduce timpul de răspuns la acestea. Astfel, o companie privată sau administrațiile publice pot răspunde mai rapid clienților și cetățenilor. Pentru că știm cât de greu se răspunde uneori la mail-uri, iar „termenul legal” de 30 de zile se depășește de multe ori.
Algoritmul creat de EmailTree.AI parcurge mail-urile text, procesează informațiile și pregătește sugestii optime de răspuns. De altfel, tehnologia de mâine nu e una care funcționează complet automat, ci care poate lucra împreună cu oamenii. Unde algoritmul are rapiditate, persoanele au înțelegere fină.
Într-un limbaj foarte simplu, dacă tu trimiți o solicitare la o primărie pentru locuri de parcare, un funcționar trebuie să stea, să scrie un mail personalizat pentru tine, să-l trimită. Acest lucru ocupă timp, iar în perioada acea ar putea rezolva lucruri mai bune. Dacă EmailTree identifică problema, o administrație poate crea template-uri de răspuns pentru probleme repetitive. De altfel, cel mai mult timp se pierde în administrație nu pentru probleme specifice, ci pentru cele repetitive. Dacă tu ai o problemă, gândește-te că și vecinii tăi au trimis mail-uri către primărie.
Trebuie să ne gândim mereu când vorbim de un oraș al viitorului că un lucru esențial de care avem nevoie e mai mult timp.
Prin programul Cities of the Future, care face parte din Orange Fab România, au fost identificate și ajutate startup-uri care pot să influențeze schimbarea. Prin colaborarea pe care o au cu Orange acestea au acces la tehnologie, testare, un pool de clienți important și la alte oportunități de piață care pot să-i facă să crească.
Ai un startup de tehnologie care poate influența calitatea vieții oamenilor? Dă-ne un semn ca să povestim de tine și urmărește programele Orange Fab ca să poți primi mentorat și ajutor în implementarea soluției tale.