Seria Totul despre bursă este realizată alături de partenerii noștri de la compania de brokeraj Tradeville. Pe parcursul a 6 materiale video vom realiza un ghid pentru companiile care iau în considerare listarea pe bursă. Ne dorim să le explicăm avantajele listării pe BVB, dar și provocările, atât fondatorilor, cât și posibililor investitori.


În cel de-al doilea clip al seriei am povestit despre cel mai potrivit moment pentru a lista o companie pe bursă și am adus câteva exemple de business-uri românești care au tras lozul câștigător pe BVB și au adus alături de ele investitori strategici, iar primul material al seriei Totul despre Bursă a fost dedicat informațiilor menite să ne facă să înțelegem de ce ar fi o idee bună să luăm în considerare listarea pe piața de capital pentru afacerea noastră.

Dacă primele două clipuri și materiale au vizat mai mult fondatorii de companii, de data aceasta ne adresăm investitorilor. Așadar, de ce ai alege să investești într-o companie listată pe bursă, fie la noi, fie în străinătate și ce avantaje ai ca investitor?

Așa cum ne precizează Ovidiu-George Dumitrescu, CFA, director adjunct al companiei de brokeraj TradeVille, acțiunile listate la Bursă sunt considerate, inclusiv de către mediul academic, a fi cel mai bun plasament pentru termene foarte lungi de timp.

Practic, ele oferă investitorilor ocazia de a participa, proporțional cu capitalul investit, la creșterea economică a țării sau țărilor în care investesc.

Vorbim, deci, despre o democratizare a creșterii economice, investitorii diversificându-și altfel sursele de venit nu doar la nivel de tip de venituri (salarii versus dividende și câștiguri de capital), ci și la nivel de industrii și sectoare economice, acestea fiind amplu reprezentate la nivel global și începând să fie din ce în ce mai diverse și pe bursa din România.

În plus, acțiunile listate îți oferă transparență (date financiare, informații de preț) și lichiditate: practic, în câteva zile de la vânzare banii obținuți pot fi folosiți oricum dorește investitorul.

Totul despre Bursă: cum alegi companiile în care investești

Odată intrat în universul bursei, ai putea fi tentat să oferi banii tăi oricărei companii listate. Poate te atrage numele, poate industria ți se pare una de viitor, poate că ai auzit la prieteni că știu ei o companie bună. Cum îți alegi companiile în care investești?

Un criteriu foarte important este cel al situației financiare a societății respective, ce active și ce datorii are, ce venituri și ce profit, dar și perspectivele ei de viitor, planurile și încrederea pe care ți-o inspiră. În plus, ai putea să-ți bazezi decizia de investiție și pe alinierea de valori dintre tine și managementul companiei, obiectivele și modul de lucru al acestuia.

Înainte de face primii tăi pași pe bursă, trebuie să ții cont de faptul că investițiile pe piețele de capital se fac prin intermediul unui broker autorizat, așa cum este TradeVille. Pe piața de capital există o ofertă variată de brokeri, așa că trebuie să știi cum alegi partenerul în investiții. Siguranța în tranzacționare, costurile și experiența sunt câteva din criteriile esențiale de care trebuie să ții cont.

O companie de brokeraj îți deschide calea către întreaga lume a investițiilor bursiere dar are și un rol de educare punându-ți la dispoziție informațiile de care ai nevoie pentru a face investiții și ajutându-te să înțelegi ce presupun investițiile, care sunt avantajele dar și riscurile implicate.

De asemenea, brokerul îți oferă posibilitatea de a urmări evoluția instrumentelor în care ai investit, prin vizualizarea în orice moment a portofoliului (prin intermediul oricărui device, inclusiv a smartphone-ului), îți răspunde atunci când ai nelămuriri (de exemplu, la Tradeville timpul de răspuns la mesajele Helpdesk este de 2 minute) și te ajută să îți îndeplinești în modul cel mai simplu operațiunile pe care dorești să le faci.

Totul despre Bursă: beneficii pentru investitorii timpurii

Pentru investitorii începători este esențială relația cu brokerul. El trebuie să te trateze cu răbdare și și să te ajute să identifici soluția potrivită ție.

Acum că ai fost introdus în lumea investițiilor bursiere, vei urmări cu atenție și potențialele listări ale unor companii pe care ai dori să le susții și în care să devii acționar. De exemplu, eu abia aștept listarea UiPath pentru pentru a cumpăra acțiuni în cadrul decacornului românesc (listarea UiPath pe New York Stock Exchange a avut loc pe data de 21 aprilie - n.red). Așadar, să vorbim și despre avantajele pe care ți le aduce investiția în acțiunile unei companii nou listate. De ce să o susții?

Specialistul TradeVille ante-menționat este de părere că investițiile într-o companie nou-listată prezintă, alături de riscurile inerente oricărui nou început, și o serie de avantaje importante.

De exemplu, orice ofertă presupune un discount, o reducere față de valoarea estimată a companiei.

În plus, companiile noi tind să aibă și un „suflu” nou, o vigoare a echipei și modelului de afaceri care se poate resimți foarte bine în dinamica ulterioară a prețului.

În fine, pe măsură ce o companie confirmă așteptările pozitive ale pieței, prețul acțiunilor sale tinde să crească și acest lucru nu poate fi decât benefic pentru investitorii timpurii.