Săptămâna asta mergem în Oltenia, la Domaine Vinarte. Unul dintre cei mai iluștrii producători de vinuri din România.

Povestea cramei începe în anul 1998 când un grup de oameni de afaceri româno-italiano-francezi au pus bazele noii companii producătoare de vin, ce exploata vii în 3 zone ale României: Crama Vila Zorilor – Comuna Verneşti, sat Zoreşti, Jud. Buzău, Crama Bolovanu – Com. Dobroteasa, jud. Olt și Crama Stârmina – com. Rogova, jud. Mehedinţi.

Alegerea podgoriilor nu a fost întâmplătoare pentru că fiecare dintre poartă un terroir unic potrivit pentru anumite tipologii de vinuri, pe care le vom discuta în cele ce urmează.

Numele Vinarte este legat încă de la începuturi de vinurile roșii de calitate, cu longevitate remarcabilă.

Timpurile se schimbă, la fel vinurile și la fel și consumatorii. În 2016 patrimoniul Vinarte este preluat de compania nou înfiintată Domaine Vinarte, sub proprietatea omului de afaceri Tim Brockmann cunoscut specialist financiar în Europa, care declara în interviul acordat pentru desprevin.ro : “Prima mea vizită în România, așa cum am spus, a fost acum 20 de ani, când am fost impresionat de căldura oamenilor, de ospitalitatea voastră, mâncarea voastră, frumusețea țării, dar și de faptul că este o țară bună în care să investești. Am simțit oportunitățile și sunt impresionat că după toți acei ani încă simt aici valorile umane care m-au atras de la început.”

În 2019 acesta declara că au înregistrat afaceri de 10,5 milioane de lei (2,2 mil. euro) în 2018 şi estimează o creştere de 15% a cifrei de afaceri pentru 2019 și că urmează investiții de 1.25 mil. Euro pentru modernizarea centrelor de vinificare și pentru crearea de facilități de cazare la cele două crame deținute.

După 20 de ani de Vinarte din patrimoniul companiei se desprinde Crama Vila Zorilor împreuna cu brandul de vinuri roșii Matei, ce este achiziționat de Via Viticola Sarica Niculițel în 2018. Compania rămâne cu cele 2 podgorii din Olt și Mehedinți: Sâmburești (Crama Bolovanu) și Stârmina.

La Stârmina, Turnu Severin, în județul Mehedinţi, Vinarte deţine o podgorie de 190 de hectare. Așezată în regiunea de sud-vest a ţării, în apropierea Dunării, cu un climat de influenţă mediteraneană, această podgorie a produs întotdeauna vinuri remarcabile. Aici a început povestea Nedeea, Prinț Mircea și Cuvee dExcellence.

La Sâmbureşti, Vinarte deţine un domeniu cu o suprafaţă totală de 60 de hectare. Regiunea viticolă unde se află podgoria Castel Bolovanu este una din cele mai vechi şi mai frumoase din România, iar descoperirile arheologice recente ne determină să credem că istoria ei se întinde pe cel puțin 2000 de ani. Compoziţia minerală este tipică pentru soluri aluviale, oferind vinurilor un caracter deosebit. Expunerea spre sud-vest a teraselor, coborând spre râul Olt, se comportă ca un regulator termal, permițând dezvoltarea liniştită a ciclurilor de vegetaţie ale strugurilor, în special pentru soiurile Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Aici a început povestea Soare acum 20 de ani, unul dintre cele mai bune Cabernet Sauvingnon-uri din România.

Recomandarea săptămânii: Soare Rose

Dar astăzi vă propun să descoperim o altă fațetă a Cabernet-ului, strugure roșu responsabil de unele dintre cele mai gustoase, complexe, bărbătești și longevive vinuri, și anume alternativa sa rose.

Am ales aceasta variantă de Cabernet pentru că vinul rose a început să fie un trend în materie de noutăți, așa că și producătorul de vinuri roșii clasice Vinarte, a adăugat în portofoliul său vinuri rose, aici merită să menționăm Soare Rose – făcut din asamblarea soiurilor Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc, vinificate în rose. Un vin luminos, aromat și răcoritor ce-ți va aminti de zilele mângâiate de briza mării și de tipicul “dolce far niente” al după amiezelor pe malul mării.

Vinurile rose făcute din soiuri de Cabernet pot fi uneori mult mai compacte, bine definite, structurate cele făcute din alte soiuri, rămânând fidele caracterului impus de “regele soiurilor roșii” Cabernet Sauvignonul.

Majoritatea vinurilor rose sunt vinificate din struguri roșii, iar ca procedeu de vinificare practicat este macerarea mustului împreuna cu pielița (de unde își extrage culoarea vinul roșu) timp scurt, adică de la 3 la 48 de ore astfel obținându-se culoare de roz pal.

Am ales acest vin pentru că este perfect pentru tranziția spre zilele calde când vinul roșu își găsește locul mai greu, pentru că este complex și răcoritor, pentru că îmi amintește de forța Cabernet-ul dar vine și cu un soi de suavitate tipică vinurilor rose.

Dacă vine vorba de asociere cu mâncarea, acest vin este potrivit pentru preparatele din pește gras, cum sunt tonul sau somonul și cu cele pe bază de fructe de mare.

Vinul se găsește in cutia “Mi-e Dor” pe www.desprevin.ro.

Pe lângă frumusețea locurilor, poziția viilor, zilele de soare importanță vitală o are și omul, iar aici Iustin Urucu vinificatorul Domaine Vinarte este cel care cu măiestrie și perseverență reușește să mențină sau să îmbunătățească calitatea vinurilor produse în cele două podgorii.

Fiecare dintre cramele la care ne propunem să vă ducem prin intermediul platformei noastre vine cu povești, soiuri, vinuri diferite. Credem că prin selecțiile făcute vă putem purta acolo și vă putem aduce un pic de cunoaștere asupra lor.

Citește toate detaliile despre Domaine Vinarte pe desprevin.ro, ca să descoperi proprietarii, vinurile și vinificatorii.