Peste 70% dintre candidații de pe OLX și-ar schimba locul de muncă în următoarele 12 luni, iar cei mai mulți dintre ei (87,42%) sunt deschiși să-și schimbe domeniul de activitate, potrivit unui chestionar realizat de OLX în luna martie, pe un eșantion de 1.400 de vizitatori din secțiunea „Locuri de Muncă”. Unul dintre principalele motive pentru care respondenții și-ar schimba locul de muncă este conturat de nevoia unui salariu mai mare (66,96%).

În ceea ce privește profilul angajatului, bărbații se regăsesc pe platformă în proporție de 70,72%, iar majoritatea candidaților au între 35-54 de ani (56,26%) sau 25-34 (23%). De asemenea, cei mai mulți dintre respondenți provin din zona București-Ilfov (20,17%).

Ce-și doresc angajații

Suma minimă în plus pentru care un angajat și-ar schimba locul de muncă variază: între 150 – 200 lei (46%), peste 200 lei (37%), între 100 -150 lei (9%), între 50 – 100 lei (8%).

Cele mai mari dorințe ale candidaților de pe OLX sunt, în acest moment, un salariu mai mare și un program de lucru mai lejer. Pentru asta, ei sunt foarte flexibili pe piața locurilor de muncă.

La capitolul salariu net, putem vedea că acesta variază între 1.100 – 1.500 lei, în proporție de 35%, iar topul beneficiilor pe care candidații le primesc în acest moment este condus de bonurile de masă, cu 41% și transportul asigurat, cu 22%.

„Cele mai mari dorințe ale candidaților de pe OLX sunt, în acest moment, un salariu mai mare și un program de lucru mai lejer. Pentru asta, ei sunt foarte flexibili pe piața locurilor de muncă: o proporție covărșitoare de 87,42% dintre candidați au declarat că sunt dispuși să-și schimbe domeniul de activitate, iar cei mai mulți dintre ei spun că dedicarea, experiența în domeniu și adaptarea la programul de muncă sunt principalele lor atuuri, pe care sunt dispuși să le pună în practică pentru o sursă de venit mai bună”, a declarat Paul Neagoe, Business Manager OLX România.

OLX Locuri de muncă are peste 1,5 milioane de candidați și peste 1,3 milioane de interacțiuni între angajatori și viitorii angajați în fiecare lună. Primele trei luni ale anului 2018 au însemnat, în medie, peste 40.000 anunțuri active pe OLX, dintre care 85% au fost anunțuri noi, adăugate lunar. Secțiunea este utilizată în prezent de peste 25.000 de companii care oferă locuri de muncă, în peste 20 de categorii din toate domeniile de activitate.

„Prin OLX Locuri de muncă ne-am propus să oferim o experiență premium angajatorilor și, în același timp, să urmărim îndeaproape nevoile candidaților. Ne bucurăm să vedem că interacțiunea dintre ei a crescut: numărul de locuri de muncă noi publicate pe platformă a ajuns la peste 30.000 în fiecare lună, iar 50% dintre anunțurile active au fost dezactivate în mai puțin de o lună, angajatorii declarând că și-au găsit candidați relevanți pentru posturile disponibile pe platformă”, a adăugat Paul Neagoe.

Industriile în care se caută cei mai mulți angajați

Printre categoriile cu cele mai multe anunțuri de locuri de muncă noi se află: șoferi – servicii auto - curierat, ingineri – meseriași – constructori, munca în străinătate și multe altele.

Topul județelor cu cele mai multe căutări în sectiunea locuri de muncă este deținut de București, cu un total de 2.679.238 de căutări. Pe locul doi se află județul Cluj, cu 708.662 căutări, urmat de județul Timiș – 468.796 căutări. În schimb, cele mai puține căutări la nivel de județ se regăsesc în Harghita, cu un total de 6.885 căutări.