În cadrul MWC 2019, Lenovo a lansat ThinkSystem SE350, un server edge de dimensiuni reduse menit să mute cloudul mai aproape de dispozitivele care se folosesc de el.

Acest fel de dispozitive vor avea un impact major în viitor, susțin oficialii Lenovo.

”În momentul de față, majoritatea datelor sunt procesate în data centere”, a declarat Charles Ferland, Vice President and GM of Telco, Lenovo Data Center Group.

”În următorii trei ani, această procesare se va muta către edge. Un exemplu bun: dacă vrei să procesezi o mașină care merge în oraș și o urmărești cu multe camere, în momentul în care trebuie să trimiți datele către data center și să încerci să analizezi acolo informațiile, va fi un volum foarte mare de date, deci ai nevoie de foarte multă putere de procesare; dacă, în schimb, dai putere de procesare fiecărei camere și acestea trimit către data center doar secvențele în care apare plăcuța de înmatriculare a mașinii, atunci totul se face mult mai rapid”, a declarat Charles Ferland.

“Odată cu această migrație, informațiile vor trebui criptate atât la data center cât și la sursă, dar am implementat o multitudine de soluții software și am integrat și soluții de detecție a încercărilor de furt de date, dar și a furturilor de dispozitive în sine”, a mai spus acesta.

5G și utilizatorii casnici

Dar conexiunea 5G nu va fi doar pentru sistemele de automatizare montate pe străzi. Ea va fi folosită și de către utilizatorii obișnuiți, atât în dispozitivele de tip smart-home cât și în unele dispozitive ”tradiționale”, cum ar fi smartphone-urile sau laptopurile. Avantaje privind securitatea și libertatea de mișcare vor exista și pe acest front.

“Suntem la începutul acestui trend în ceea ce privește dispozitivele conectate din case. 5G va ajunge în anumite case, pentru a suplini rețelele broadband, alături de standardul WiFi6. Din perspectiva utilizatorilor, nu ar trebui să existe o diferențiere între mobil și fix, în sensul în care utilizatorii nu ar trebui să se gândească conștient ce rețea să folosească, ci lucrurile ar trebui pur și simplu să meargă fără cusur, în siguranță. Un avantaj din punct de vedere al securității se vede clar la laptopurile conectate acum la 4G - în loc să mergi la o cafenea, unde ai o rețea neprotejată, ai mereu o conexiune sigură la internet și asta mi se pare foarte important”, a Carolina Milanesi, de la Creative Strategies.

În cadrul MWC 2019, Motorola, subsidiară a Lenovo, a prezentat în Europa pentru prima dată modulul 5G pentru smartphone-ul Moto Z. Acesta va permite posesorilor să treacă la tehnologia 5G rapid, fără să își înlocuiască dispozitivele, atunci când rețelele 5G vor avea o acoperire suficientă.

Avantajele integrării 5G în infrastructură

Revenind, totuși, la orașe, cetățenii vor avea mult de câștigat de pe urma integrării 5G în infrastructură.

Traficul va ri redus și odată cu acesta și poluarea. Dacă putem să dezvoltăm și noi metode de a transporta bunuri, cum ar fi dronele, nu va trebui să schimbăm drastic infrastructura, deci ne va costa și mai puțin, a mai declarat Ferland.

”Din punct de vedere al smartphone-urilor, având în vedere că interfețele actuale sunt inspirate de la primele telefoane, adică sunt bazate pe meniuri, cred că ne putem aștepta la schimbări majore, iar cum tehnologia de recunoaștere vocală devine mai răspândită, display-urile rămân mai libere. Și aici nu vorbim doar despre telefoane, ci chiar de display-uri interactive care vor putea fi montate în orașe și de pe care utilizatorii își vor putea accesa datele fără să mai depindă de o bucată de tehnologie de 6 inch. Dar asta va mai dura ceva timp. Oricum, oamenii sunt din ce în ce mai deschiși la a conversa cu difuzoarele inteligente, de exemplu”, a explicat și Jeff Snow, Executive Director Motorola.

”Cu cât mai multe dispozitive vor fi conectate între ele și conectate la o Inteligență Artificială, cu atât mai ușor îmi va fi să fiu mai liber și să, sper, să duc o viață mai bună, să trăiesc mai mult momentele”, a completat Carolina Milanesi.