Ana Bobircă e implicată în multiple inițiative în mediul de business. Fie ca profesoară la ASE, fie ca Chief Investment Officer la InnovX sau de curând ca membru temporar al consiliul de administrație al Hidroelectrica. Ea a făcut parte din delegația InnovX-BCR participantă la SXSW în Austin.
Urmărește interviul în varianta integrală în clipul video de mai sus. Mai jos vei găsi un rezumat al celor mai importante declarații ale Anei Bobircă în timpul discuției.
Pentru a vedea discuțiile acestea în avanpremieră, abonează-te la canalul de YouTube start-up Business.
start-up.ro a participat la SXSW prin intermediul InnovX-BCR, însoțind o delegație formată din antreprenori, specialiști și investitori la eveniment.
InnovX este un accelerator pentru startup-uri tech, iar în ultimii cinci ani a funcționat sub numele de InnovX-BCR ca parte a unei colaborări dintre organizație și Banca Comercială Română. InnovX a fost cuprins de către Financial Times în topul hub-urilor pentru startup-uri în Europa în clasamentul realizat de pubilcație, alături de Sifted și Statista, pe locul 11.
De-a lungul celor cinci ani de colaborare între InnovX și BCR au fost 181 de companii accelerate din 2.249 de aplicanți. Programul a fost organizat în cohorte pentru Startups, Scaleups, dar și VC Bootcamp, pentru a pregăti noi serii de investitori.
Pentru că SXSW e un eveniment colorat și optimist, discuțiile noastre au fost concentrate în jurul unui dintre cele mai colorate ziduri din jurul Austin Convention Center, tocmai pentru a nu fi un interviu de business tradițional, ci unul mai relaxat, dar cu concluzii importante
Cum s-a văzut experiența SXSW
“Mi s-a părut o experiență diferită față de ceea ce mă așteptam și diferită față de alte evenimente similare. Mi s-a părut un eveniment mai strategic și extrem de american”, spune Ana Bobircă.
Ce înseamnă acest mai american? “Ideea că dacă crezi suficient de mult și muncești la fel de mult, lucrurile se întâmplă. Asta e o idee pe care am tot auzit-o. O altă abordare diferită de cum ne uităm noi la problema startup-urilor e că e mult bootstrapping, spre deosebire de a atrage investiții de la fonduri repede. Apoi, chestiuni legate de utilizarea tehnologiilor avansate și ușurința cu care au acces la ele și cu care le utilizează. Localizarea e importantă, nu numai ideea în sine, pentru că ești într-un ecosistem care te împinge să evoluezi”, crede Ana Bobircă.
Ea consideră că putem lua în Europa “ideea că dacă ai viziune, curaj, muncă - se poate. Dacă voi crește suficient, lucrurile se întâmplă. Credința că stă în puterea companiei, în puterea omului să-și creeze succes, nu să-l aștepte de la restul lumii, indiferent cine ar fi aceștia”, consideră CIO InnovX.
2023 și perspectivele lui 2024
Ana spune că 2023 a fost un an de așteptare, pentru că startup-urile au strâns puțini bani, iar banii existenți în fonduri nu au fost investiți.
“Cred că pentru 2024 se va crea efervescență, pentru că e un an special mai ales pentru România, dar asta nu înseamnă neapărat acțiune. Vor fi multe discuții, negocieri, dar o dezghețare o vom vedea în 2025”, crede Ana Bobircă.
Ea așteaptă astfel de la fondatori mai multă încredere și diferențiere.
“Au lipsit idei noi anul trecut și la începutul acestui an. Au fost idei existente, îmbunătățite, dar n-am văzut ceva care să atragă atenția în mod special”, spune Ana.
La finalul colaborării dintre InnovX și BCR, Ana Bobircă menționează că programul a avut o influență semnificativă.
"A deschis calea spre discuție, spre un ecosistem și un sistem prin care startup-urile, scaleup-urile și fondurile de venture capital să poată fi accelerate într-un program educațional serios, cu consecvență, cu metodă. Practic, am creat o piață”, consideră Ana Bobircă.