“Imaginează-ți că ai avea o carte magică ce ți-ar pșutea spune orice despre o casă sau o clădire pe care ai văzut-o. Ți-ar spune dacă acea casă e tristă sau veselă, din ce e făcută, dacă e un loc bun să locuiești. Ask Wire e acea carte, dar pentru adulți care trebuie să facă alegeri importante privind proprietățile imobiliare”.

Nu e descrierea noastră aceasta. Ci răspunsul fondatorului Ask Wire, Pavlos Loizou, la provocarea noastră de a descrie Ask Wire ca unui copil de cinci ani. Probabil așa ar trebui să înceapă toate articolele despre startup-urile de tehnologie.

Ask Wire construiește un produs digital cu informații complete despre active imobiliare. Acesta poate fi utilizat de bănci pentru a dezvolta produse de creditare sau de asiguratori pentru a înțelege mai bine valoarea unei proprietăți.

De asemenea, Ask Wire a participat în cohorta Scaleups de la acceleratorul InnovX-BCR și chiar au câștigat-o.

Cum a pornit Ask Wire

Ask Wire e un startup din Cipru și a fost pornit de Pavlos Loizou din experiența sa de două decenii în piața de imobiliare pentru bănci și fonduri de private equity.

“E foarte greu pentru companii să afle ce au nevoie despre o proprietate. Dacă o bancă vrea să dea un credit sau o companie de asigurare să asigure o clădire, ar trebui să strângă numeroase informații și acest lucru consumă timp și bani”, spune Pavlos.

În experiența sa de 20 de ani, Pavlos a realizat că e o distanță între datele disponibile despre proprietăți și deciziile pe care băncile sau asiguratorii trebuie să le ia. E epoca big data și predictive analytics, iar acest lucru reprezintă o oportunitate, mai ales că investițiile în real estate sunt printre cele mai scumpe.

Ask Wire colectează date despre proprietățile din regiunea Balcanilor, de la riscuri de mediu, date cadastrale, PUZ-uri, dinamica piețelor, demografice și date desprte schimbările climatice. Prin combinarea acestora, au construit o platformă unde datele pot fi consultate în mod organizat. Astfel, companiile pot să facă produse mai bine adaptate pentru fiecare proprietate și să automatizeze luarea de decizii.

O altă oportunitate pentru Ask Wire a fost digitalizarea din pandemie, Green Deal-ul de la nivelul Uniunii Europene și cerințele de reglementare din partea instituțiilor financiare pe zona de ESG.

Ce oferă Ask Wire utilizatorilor?

Ask Wire e tipul de serviciu care ar fi folosit de analiștii din bancă sau din fonduri de investiții.

Produsul ciprioților generează rapoarte care conțin trendurile pieței, insight-uri privind evaluarea unei proprietăți, o analiză de risc de mediu, dar și impact ESG. Acestea sunt obținute din date colectate, dar îmbinate cu machine learning pentru a prezice noi trenduri.

“Serviciile noastre pot fi folosite de bănci în evaluarea ipotecilor și generarea de noi clienți, de asiguratori pentru modelare de risc, investitorilor în imobiliare pentru evaluare de piață, dar și companiilor de energie sau retailerilor pentru a-și formula strategia mai bine”, explică Pavlos Loizou.

Până la folosirea tehnologiei, specialiștii se bazau pe tranzacții istorice, pe date de risc de mediu și colectare manuală de date. Dar dincolo de consumul de timp, băncile, de exemplu, au din ce în ce mai multe cerințe ESG, așadar finanțările trebuie să ia în calcul și aceste aspecte. “Rapoartele tradiționale pot avea lipsuri în privința previziunilor oferite de uneltele moderne de analitice. Ratează uneori detalii subtile care se află la intersecția dintre trendurile pieței, impactul reglementărilor și schimbările de mediu”, spune Pavlos.

“Modelele noastre sunt antrenate să descopere modele repetitive și să poată să oferi și previziuni pe baza acestora, acolo unde analiștii umani ar putea rata acele detalii sau să nu le ofere atenția cuvenită”, mai spune fondatorul Ask Wire.

Ask Wire are un model de business hibrid. Este un Data as a Service pentru clienții care au nevoie doar de accesul la date, dar și ca Software as a Service, pentru cei care vor analize sofisticate cu ajutorul unei platforme interactive.

Startup-ul cipriot participant la InnovX-BCR oferă un abonament care se poate modifica în funcție de nevoile clientului. În plus, Ask Wire funcționează și ca un serviciu de consultanță, pentru a lucra alături de clienți pe probleme complexe.

Investiții și planuri de viitor

Până în momentul de față Ask Wire a primit 2,1 milioane de euro investiții. Echipa a folosit fondurile pentru a achiziția date de calitate, să dezvolte algoritmii proprii și să-și construiască o echipă capabilă să inoveze. Printre investitorii în Ask Wire se află unul dintre cofondatorii Google Maps.

Următorii pași sunt cei de extindere pe noi piețe din Europa, dar și introducerea modelelor de machine learning. În plus, următoarea rundă de investiție căutată e una substanțială care să le alimenteze expansiunea.

În momentul de față printre clienții Ask Wire se află guvernul din Cipru, bănci și asiguratori din Cipru și Grecia, iar 2024 va însemna extinderea pe piața din România, iar apoi în alte țări din Balcani.

Cum a ajuns Ask Wire la InnovX-BCR?

Ask Wire a participat în cohorta de Scaleups din InnovX-BCR în 2023.

“A fost o decizie strategică pentru a ne dezvolta modelul de business și pentru a intra pe piața din România. Bootcamp-ul a fost o experiență de învățare, am obținut informații despre strategii de intrare pe piață, dar și despre scalare operațională. Am apreciat că programul e practic și feedback-ul este imediat”, spune Pavlos Loizou.

Din punctul lui de vedere, cea mai provocatoare parte a acceleratorului este adaptarea la ritmul său și la volumul de feedback primit.

“Ai nevoie de o minte deschisă și umilință pentru a accepta că sunt noi dimensiuni de învățat și să le aplici în afacere. Procesul de feedback poate fi un adevărată încercare de foc, pentru că te autoevaluezi și iterezi pe modelul tău de business în mod continuu. Dar creșterea vine tocmai din acest proces și este catalizatorul pentru schimbări care-ți definesc traiectoria”, explică Loizou.

Viziunea Ask Wire pe viitor, dincolo de intrarea pe piața din România și un proof of concept alături de BCR astăzi, e ca fiecare decizie din zona imobiliară să fie luată informat, strategic și sustenabil.

“Nu suntem în industria de vânzare de date. Oferim claritate și perspectivă pentru o industrie. Vrem să fim modelul de real estete intelligence, iar datele noastre să devină parte integrantă a oricărui proces de investiție sau a produselor financiare personalizate pe piața imobiliară”, spune Pavlos Loizou.