De aproape 20 de ani, Elena Bululete dezvoltă proiecte de comunicare corporate, instituțională sau politică. În 2010, a co-fondat agenția Conan PR, iar în 2012, a lansat proiectul independent, Aderwise – Life Behind Ads, un director de inspirație pentru care a intervievat zeci de creativi de renume de pe toate continentele.

Timp de 4 ani, începând cu 2013, a fost guest lecturer la The University of Sheffield International Faculty CITY College – MA Marketing, Advertising and PR.

Nu mai țin minte exact vârsta la care am început să citesc, dar am un frate mai mare și mereu am vrut să fac ce face și el. Norocul meu a fost că îi plăcea să citească, așa că, ajutată de el, am început cu cărțile pe care le citea el. Și cu Gazeta Sporturilor, pe care tata o cumpăra în fiecare zi.

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Îmi amintesc de seria Povestiri Istorice a lui Dumitru Almaș, cu Mihai Viteazul și Mircea cel Bătrân pe copertă, și de poveștile fraților Grimm pe care le citeam la bunici în fiecare seară. Încă am cărțile astea!

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Da, citesc oriunde prind puțin timp liber. Deși prefer cărțile fizice, am aplicația Kindle pe telefon și citesc în metrou, în avion, în pauza de prânz de la birou și, uneori, la diverse cozi dacă m-a prins o poveste.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Prefer cărțile fizice dar trebuie să recunosc că e simplu cu Kindle - îmi descarc mai multe cărți pentru vacanță decât aș avea loc în bagaj și, în plus, tableta e mai ușoară decât cartea. De altfel, citesc mai des pe Kindle pe telefon decât pe tableta Kindle.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Tuesdays with Morrie de Mitch Albom și mă bucur că am citit-o acum și nu altcândva. Mi-a reamintit să apreciez și mai mult ceea ce am, să-mi reevaluez prioritățile, să fiu (și) mai prezentă.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

E greu să fac un astfel de top DAR aș recomanda aceste cărți cuiva care mi-ar cere acum o recomandare fără să știu ce fel de cărți preferă:

  • Vânătorii de zmeie de Khaled Hosseini - e o poveste care a rămas cu mine și pe care am citit-o cu pachetul de șervețele lângă mine. Deși pare, lacrimile nu sunt un criteriu pentru o carte bună.
  • Flori pentru Algernon de Daniel Keyes - o carte despre natura umană, despre iubire, despre ce înseamnă să fii om. Mi-a fost foarte greu să o las din mână, m-a făcut să râd și m-a întristat în aceleași pagini, îl uiți greu pe Charlie.
  • Magicianul de John Fowles - am citit-o acum mult timp dar rămâne în top - metafore, simboluri, mitologie, magie, ai de toate într-o singură carte.

Dintre cele citite recent, aș recomanda This Is Not a Pity Memoir de Abi Morgan - o carte publicată în 2022 în care autoarea povestește cu cea mai mare sinceritate despre felul în care a navigat provocările apărute în viața familiei ei, care i-au întors realitatea pe dos. Aș zice că este o carte despre pierdere și speranță, în egală măsură.

Și aș mai menționa The Island of Missing Trees de Elif Shafak - după ce am citit cartea asta m-am uitat cu alți ochi la smochinul din curtea părinților mei. Este o poveste frumoasă despre dragoste, acasă, rădicini, război, speranță.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Acum citesc A little life de Hanya Yanagihara și am o listă lungă care mai conține și Dumnezeul lucrurilor mărunte (Arundath Roy), Toate numele (Jose Saramago), Plânsul lui Nietzsche (Irvin Yalom), Arhipelagul Gulag (Aleksandr Soljenițîn), Quit: The Power of Knowing When to Walk Away (Annie Duke), Life on the Silk Road (Susan Whitfield) și Endurance: Shackleton’s Incredible Voyage (Alfred Lansing).

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Madison Avenue Manslaughter de Michael Farmer este o radiografie a industriei de publicitate, a evoluției relației dintre agenții și companii, cu insight-uri atât de la advertiseri și cât și de la oameni de agenție. O lectură obligatorie pentru oamenii de marcom.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Toate cărțile m-au ajutat într-o oarecare măsură. Poveștile în care mă imaginam personaj atunci când eram copil pentru că mi-au deschis apetitul pentru citit, memoriile unor supraviețuitori ai diverselor orori ale istoriei ca să recunosc niște patternuri, cărțile despre comunicare și parenting ca să înțeleg mai multe, cărțile de gătit; ah, uite, aș menționa aici cărțile scrise de Katy Bowman despre corp și mișcare. Pornind de la ele, am început să port numai încălțăminte minimalistă.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

Work in Progress.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.