Claudiu Jojatu este co-fondator și consultant de strategie Milk & Cookies Studio, locul unde oferă servicii de comunicare digitală, digital branding și content design pentru mai mulți clienți. Este absolvent de Zootehnie, fost violoncelist, pilot de curse amator, self-made-not-there-yet billionaire, în căutarea libertății de a lucra de oriunde din lume, cu clienți în care crede și care au impact pozitiv în piață.

Pe lângă agenția de marketing, Claudiu a cofondat și Viața de freelancer, un proiect educațional care să susțină comunitatea de freelenaceri din România, unde persoanele interesate găsesc sfaturi practice, detalii administrative și alte informații prin care pot să-și scrie propria poveste a succesului.

Am descoperit cititul în copilărie, ca orice școlar serios, perioadă în care cititul era mai mult o obligație legată de temele de la școală, decât o plăcere. Focusul meu în perioada aia era pe școala de muzică și pe violoncel. În plus, nici nu prea am rezonat cu ce aveam de citit din programă.Schimbarea a venit în clasa a 9a, odată cu renunțarea la violoncel. M-am trezit cu mult timp liber, un spațiu pe care am simțit destul de repede că am nevoie să îl umplu. Așa că am început să citesc. În prima fază mai timid și explorator, încercând să descopăr ce îmi place, apoi din ce în ce mai susținut, având diverse perioade în care obsedam pe anumite stiluri sau scriitori.

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Prima carte pe care am citit-o "de plăcere" a fost (că tot e acum pe val) Shogun, în vacanța de vară dintre clasa a 8-a și a 9-a. Și am picat în această gaură neagră timp de un an, perioadă în care am citit Shogun, Tai-Pan, Gai-Jin, Musashi și altele câteva mai meh.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Obiectivul meu este să citesc 30 de minute în fiecare zi. Aplicația (folosesc Books pe telefon) îmi spune că cele mai multe zile consecutive în care mi-am atins obiectivul sunt 21 de zile, în 2022, când am "binge"-uit Stormlight Archive a lui Brandon Sanderson.

În general încerc să citesc dimineața non-fiction (acum citesc Ego Is the Enemy de Ryan Holiday) și seara literatură (îmi fac curaj să mă apuc de The Wheel of Time).

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Nu pot deloc cu audio books. După 5 minute creierul meu deja e în altă parte și efectiv nu mai țin minte nimic. Nu reușesc să fiu acolo. Prefer cititul pe telefon sau tableta.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Stormlight Archive. Am pățit de mai multe ori să mă bag la citit jumătate de ora înainte de somn și 5 ore mai târziu încă să citesc.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

Știu că deja repet, dar Stormlight Archive este cea mai bună serie pe care am citit-o vreodată. Povestea este superbă, personaje construite foarte interesant și a reușit să mă țină acolo în permanență.

Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război - pentru că este prima carte "de oameni mari" pe care am citit-o.

Station Eleven - are o poveste foarte interesant construită.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Sunt într-o dilemă dacă să încep The Mistborn Saga sau The Wheel of Time. The Mistborn Saga este în același univers cu Stormlight Archive, deci este familiară, mai scurtă, mai ușoară de citit. The Wheel of Time are o poveste superbă, însă îmi cere un angajament mare. Estimez că o să îmi ia peste un an să termin toate cărțile.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Știu că o să sune ca un clișeu, dar aia e, life happens. 4-Hours Work Week este una dintre cărțile care m-au ajutat mult în business. Și nu neapărat pentru tacticile de acolo (deși unele sunt utile), ci pentru mindset. Am citit-o într-o perioadă în care căutam soluții, model de business și voiam să înțeleg mai bine cum vreau să arate Milk & Cookies Studio și simt că mi-a creat contextul de a așeza lucrurile mai bine.

O altă carte foarte interesantă este The E-myth a lui Michael Gerber. Pentru ideea de a face SOPs pentru cât mai multe scenarii și a simplifica operațiunile.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Deși îmi este destul de greu să aleg, pentru că la final de zi am reușit să îmi iau cel puțin câte o idee și un lucru bun din aproape toate cărțile pe care le-am citit, o să merg cu "Istoria religiilor".

Deși la prima vedere subiectul pare departe de business, mi-a dat o imagine mai amplă asupra diversității culturale și a importanței înțelegerii diferitelor credințe și practici ale oamenilor, din diverse culturi si de unde vin ele.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

"Talk less, listen more". Și o să o las așa, fără vreo explicație suplimentară.