Arhitect de formare, Liviu Zăgan este un nume cunoscut afacerilor antreprenoriale și emergente în România. De-a lungul anilor, a fost co-inițiator și lider de proiect într-un număr de companii și asociații, începând din domeniul proiectării clădirilor și continuând cu domeniul agrobusiness.

Liviu are o experiență bogată în construirea unor parteneriate, proiecte de fuziuni și achiziții, strângere de fonduri sau guvernanță corporativă. În 2016 a fondat alături de alți trei antreprenori români Holde Agri, o companie cu notorietate în industria agricolă din România.

Cumulus Architecture, unde Liviu este managing partner, a devenit de-a lungul timpului unul dintre grupurile de proiectare de top din România cu proiecte premiate și recunoscute cum ar fi hotelul Marmorosh, iar Holde este acum deja unul dintre primii 10 jucători din domeniul agriculturii din țară, cu peste 12.000 ha în gestiune.

Am descoperit și redescoperit cititul. Îmi aduc aminte de Jules Verne, ale cărui volume mi-au plăcut mult în copilărie și le-am citit pe toate pe nerăsuflate. Sau Cei 3 muschetari, sau Winnetou. Și mai înainte îmi amintesc că mi-au plăcut mult Asterix și Obelix sau Aventurile lui Tintin. Pe vremea aceea le puteam citi doar în franceză, la biblioteca institutului – ce ani.

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Greu de spus, dar benzile desenate mi-au rămas întipărite în minte. O să îmi amintesc mereu de diferența între Asterix și Obelix.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Din păcate nu pot să citesc oriunde și oricând. Pentru mine lectura necesită o anumită stare de spirit. Prefer când citesc să pot să iau și notițe, să traduc, să mă documentez suplimentar. Depinde și de tipul de lectură, dacă este vorba de beletristică, istorie sau de cărți tehnice.

3. Cărți fizice, audiobooks sau Kindle, cum preferi să citești?

Kindle este o invenție mare, o necesitate! Dar și cărțile fizice au farmecul lor, mai greu cu reținutul citatelor. Audio îmi este foarte dificil. Audio în mașină – imposibil.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat?

Greu de spus. Toate cărțile sunt impresionante în felul lor. Am avut și situații în care am fost dezamăgit de o carte și atunci am lăsat-o. Dar foarte puține, nici nu îmi mai amintesc una anume. De obicei îmi fac un fel de listă de așteptare, îmi programez ce cărți să citesc, în funcție de cum dau de ele sau în urma unui mic research pe anumite teme de interes.

Recent, a trebuit să mă documentez în primul rând despre profesia de arhitect și arhitectură, și sunt câteva titluri foarte interesante pe care cred că le-ar putea aborda și un profan – aș menționa aici Delirious New York, o lucrare a celebrului arhitect Rem Koolhaas, despre orașe și oameni, și arhitectură.

Și, în ultima vreme, odată cu preocuparea pentru business, „a trebuit” să mă documentez și am adăugat titluri de profil. Am citit de curând o carte captivantă, aproape roman, Barbarians at the Gate. Nu spun despre ce este, o recomand, sigur o să placă, poate că trebuie puține informații despre ce înseamnă activitatea de M&A și piața de capital, dar, chiar dacă nu, din carte se pot învăța multe – foarte multe și despre societatea americană de la acel moment, Wall Street, ce îi mână pe oameni, ce e bine și ce e mai puțin bine.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

Chiar nu vreau să fac un top. Contează foarte mult și momentul când citești o carte. Au fost cărți pe care le-am redescoperit, sau cărți pe care le-am lăsat când m-am apucat să le recitesc. Clar nu am cărți de căpătâi.

Dar totuși, un titlu care merită la capitolul cărți preferate: Stăpânii hranei, Stefano Liberti – o carte bine documentată și bine scrisă, despre un subiect foarte actual.

Și, ca sa fie 3 titluri, aș mai adăuga două clasice: Arta războiului - Sun Tzu, sau Gânduri către sine însuși - Marcus Aurelius.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Am în plan mai degrabă să atac câteva direcții. Îmi doresc să citesc despre istoria Statelor Unite - am citit recent câteva pasaje despre formarea statului și despre constituția americană, merită mai multă atenție. Tot în plan am să citesc filozofie, am ascultat de curând un podcast despre scrierile lui Platon, scrieri grele, recunosc că nu sunt inițiat.

Și în plus vreau să mă documentez despre metode de management al producției precum Six Sigma, un mix mai mult sau mai puțin calculat.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Cred că a fost prima carte din seria de literatură așa zisă de business. Este și despre persoană, este și despre epocă, despre companie, dar desigur despre business – și are un titlu intrigant: Only the Paranoid Survives - Andy Grove (INTEL).

Prefața începe așa: „Sooner or later, something fundamental in your business world will change.” Adaug eu: be ready!

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

Nu o carte cât cititul cred că m-a ajutat în anumite momente în viață. Văd cărțile (cititul) ca pe un flow paralel cu viața. Au fost perioade în care am citit mai mult, și altele în care am

citit mai puțin. Revin asupra importanței moment vs carte. Nu pot să pun degetul pe o anumită carte și cred că e fair așa.

Și ca să amintesc totuși un titlu, citit de curand: Leadership: Six Studies in World Strategy, Henry Kissinger – trebuie spus că autorul a publicat cartea la venerabila vârstă de 99 de ani,

i-a cunoscut personal pe toți cei 6 leaderi evocați in paginile cărții, și din păcate a trecut în neființă la scurt timp după publicarea lucrării.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

M-ai prins, pare o întrebare capcană. Fiecare ne scriem cartea vieții proprii în fiecare zi, unii compun chiar o carte, alții construiesc clădiri, alții companii și așa mai departe.


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.