Acest articol a fost publicat într-o formă asemănătoare ca Scrisoare către publicul start-up.ro în newsletter-ul lunar trimis pe 8 mai 2024.

Te poți abona la newsletter-ul start-up.ro aici.

Poți vedea ediția newsletter-ului de mai, aici.


Titlul acestei scrisori e inspirat dintr-un podcast la scenă deschisă la care am participat recent. Mai exact, la un episod din seria de evenimente a jurnalistei și moderatoarei Andreea Roșca, ”The Vast and the Curious”, locul unde aceasta invită antreprenori și inovatori la un dialog pe scena teatrului Apollo111.

La cel mai recent episod l-a avut invitat pe Mihai Panfil, fondatorul Origo, a doua cafenea de specialitate din București, dar clar cel mai recunoscut brand când vorbim despre specialty coffee la noi în oraș, și chiar în plan național.

Tema discuției jurnalistei cu tatăl cafelei de specialitate a decurs pe firul narativ: ”construiește lumea în care vrei să trăiești”.

Un act foarte curajos, validat și de Mihai Panfil, care a explicat de ce nu vrea francizarea brand-ului, cum își alege colegii de echipă, cum investește în educație și cum caută acei bon-vivanți alături de care vrea să lucreze, oameni care să se bucure de mâncare, de băutură, de viață și să aibă fericire în ei.

Dar să construiești lumea în care vrei să trăiești poate veni cu sacrificii. De volum, de profit, sau de dezvoltare.

Când alegi ”manual” fiecare fermier cu care vrei să lucrezi, când vizitezi fermele de cafea ca să te asiguri că acei oameni sunt în linie cu valorile tale, când alegi cafenele cu care vrei să lucrezi, când investești în oameni și apoi îi încurajezi să facă saltul în antreprenoriat, toate astea au un cost pe linie de business. Dar câștigi mult în viață și în ce ți-ai setat ca valori.

Lumea în care trăiesc eu e plină de modele de astfel de oameni care își construiesc lumea în care vor să trăiască, cu riscul că nu vor fi nici cei mai bogați și poate nici cei mai mediatizați sau vor rata niște parteneriate cu brand-uri pentru că au ales tabăra lui David, nu pe-a lui Goliat.

Dar în lumea lor, ei știu că au și-au ales cărămizile pe care le-au vrut și care le oferă statornicie.

Gândindu-mă la lumea în care trăiesc, mă bucur că acum citesc cartea unei jurnaliste premiate cu nobelul pentru pace, Maria Ressa, care a avut curajul să apere jurnalismul în lumea unui dictator și care își povestește aventurile care au dus-o în închisoare, dar și foarte aproape de moarte, doar pentru că a ales de fiecare dată adevărul, și nu adevărul impus de cei la putere.

Cum să înfrunți un dictator” e povestea reală a jurnalistei care a acoperit aproape toată cariera ei puterea și corupția din Filipine, dar și din alte țări din Asia, o profesionistă care reia misiunea jurnaliștilor, în special în vremurile social media, unde lumea în care trăim poate fi atât de ușor deturnată sau falsificată.

Mă bucur că pot prezenta iar povestea unor femei care au contribuit la lumea în care vreau să trăiesc, dar și că pot contribui sau asista la povestea unor antreprenori care au muncit la visul lor, prin materialele mele sau ale colegilor mei.

Mă bucur și când sunt refuzată la interviuri, pentru că asocierea cu anumite brand-uri ar putea fi în detrimentul imaginii la care un antreprenor a muncit mult, asta înseamnă să te ții de valorile care stau la fundația ta, ca om și ca brand personal.

În ultima vreme, am fost înconjurată de oameni care construiesc la lumea în care vor să trăiască, care fac alegeri grele, dar care, pe termen lung, vor da roade.

Și tot pe același fir roșu, mă bucur și de acest newsletter, care începe să devină din ce în ce mai mult produsul pe care ni l-am dorit: o mostră de diversitate, păreri și recomandări din lumea noastră, a redacției start-up.ro.

Sperăm să-ți placă. Iar dacă știi deja cum arată lumea în care vrei să trăiești și dacă ai oameni, antreprenori, educatori care contribuie la această construcție, dă-ne de veste. Ne-ar plăcea să-i cunoaștem.

Până atunci, ți-i arătăm pe cei pe care-i descoperim noi.