Laura Sardescu este un cofondator din ecommerce care pare diferit de ceilalți. Pentru că ia business-ul în serios, dar reușește să fie și relaxată atunci când vorbește despre el.

Neakaisa.ro a pornit în 2013 ca un pornit de amenajări interioare în zona de “Do It Yourself”, ceea ce a inspirat și numele. Dar s-a dezvoltat apoi în amenajări, devenind un business estimat să treacă de 7 milioane de euro în 2023.


”Eu și cititul avem o relație de lungă durată, cu năbădăi. A început de la o vârstă foarte fragedă, fiind fascinată de povești și negăsind întotdeauna un adult care să traducă semnele ciudate de pe fiecare pagină.”

1. Prima carte citită - îți mai aduci aminte care a fost aceea?

Am început să citesc când eram destul de micuță, iar pe la 5 ani am citit prima mea carte serioasă, fără poze - Bambi.

2. Care e ritualul tău de lectură? Poți citi oriunde, oricum și cât de des reușești s-o faci?

Încerc să rezerv în fiecare zi măcar 20 de minute de lectură. Nu-mi iese, uneori nu apuc nici să încep, alteori mă pierd câteva ore. Nu am avut niciodată un ritual de lectură, în starea de spirit potrivită pot citi absolut oriunde.

3. Cărți fizice, audio books sau Kindle, cum preferi să citești?

Am în permanență începută câte una din fiecare. Pentru beletristică, prefer cărțile fizice. Pentru cele non-ficțiune, kindle (este magic să poți face highlight-uri). Iar la audiobooks prefer autobiografiile. În concluzie, un răspuns corect cred că ar fi: depinde de carte.

4. Cea mai recentă carte care te-a impresionat:

A book of life - Peter Kingsley

A fost pentru mine un reminder că suntem mai mult decât realitatea palpabilă. Mi-a adus aminte că mult din ceea ce lipsește în contemporaneitate este de natură spirituală, nu materială. Am luat cu mine provocarea de a îmi aduce aminte că există mai mult decât reflexul de a face și că uneori, a fi și a simți poate fi suficient.

5. Un top 3 cărți preferate ale tuturor timpurilor și pe scurt de ce.

Asta este foarte grea. Pentru că depinde foarte mult de momentul în care am experimentat cartea. Cum la topuri nu mă descurc prea bine, pun câte una din fiecare:

Beletristică: Crimă și pedeapsă - Fyodor Dostoyevsky

Este una dintre cărțile citite în tinerețe, dar de care nu mă pot desprinde nici acum. De aici a rămas cu mine fina demarcație între bine și rău și raportul neproporțional al talerelor în funcție de cine ține balanța.

Non-ficțiune: Predictably Irrational - Dan Ariely

Primul instinct mă face să spun că am preluat de acolo mecanisme care m-au ajutat să-mi rafinez skill-urile de marketing. Dar nu aș fi 100% onestă. În primul rând, am realizat și m-am minunat (de) cât de subconștiento-influențabilă sunt și am încercat să iau câteva tool-uri ca să evit să mai cad în capcana propriei minți pe viitor. Am citit-o acum aproximativ un an, simt că sunt câteva capitole pe care ar trebui să le recitesc curând.

Autobiografie: Shoe dog - Phil Knight

Este una dintre poveștile unde am regăsit puterea comunității și forța motrică a unui colectiv foarte motivat. M-a ajutat foarte mult să pun o nouă perspectivă asupra ideii de underdog în aceeași frază cu performanța și dedicarea.

6. Ce cărți ai în plan să citești anul acesta?

Planuri mari, idei multe. Nu știu, să fiu sinceră încerc să abordez o nouă filozofie în care să mă concentrez doar ceea ce citesc cu foarte multă plăcere. Dacă este un volum care nu simt că îmi oferă, nu mai dau nici eu înapoi timp.

Dar ca linie generală, pentru prima dată în ultimii 10 ani, mi-am propus să prioritizez literatura.

7. O carte care te-a ajutat mult în business și de ce.

Brand simple, Allen Adamson. Prima carte despre branding și, cumva, viziunea pe care am construit întreaga povestea Neakaisa.ro ulterior.

8. O carte care te-a ajutat mult în viață și de ce.

O carte care m-a impresionat foarte mult când am citit-o și a rămas cu mine - When breath becomes air, Paul Kalanithi. Mă întorc cu gândul la ea de fiecare dată când am nevoie să pun lucrurile în perspectivă.

9. Dacă ai scrie tu o carte, cum s-ar numi?

O să râzi, dar am început la viața mea câteva cărți. Cum la niciuna nu am trecut de câteva capitole, nu mi-am pus problema titlului. Dar, top of mind, dacă aș reuși să finalizez măcar una, ar fi expresia după care colegii mei m-ar recunoaște dintr-o mie: On it. Verific și revin!


Dacă ai și tu o recomandare de antreprenor pasionat de lectură sau ești unul dintre cei care citesc cât de des pot, trimite-ne un mail la hello@start-up.ro ca să te adăugăm în rubrica noastră de inspirație și poftă de citit.