Acest articol a fost publicat prima oară de către Delia Mircea pe Contzilla.ro, site-ul care explică legislația și contabilitatea pe înțelesul tuturor.

---

Dacă ai parteneri de afaceri din Marea Britanie, după Brexit vor apărea câteva modificări în tratamentul fiscal al tranzacțiilor.

Când va fi afectată compania ta de Brexit?

a) când vei vinde produse sau vei presta servicii către UK;

b) când vei cumpără produse sau vei primi servicii din UK;

c) când vei tranzita mărfuri pe teritoriul UK.

• Tranzacțiile cu bunuri în/ din UK vor trebui supuse formalităților vamale de import/export.

La importuri se va achita TVA în vama și taxe vamale de import.

Se pot aplică interdicții sau restricții în cazul anumitor mărfuri care intră în UE din Regatul Unit, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesare licențe de import sau de export.

Importurile de animale și produse animaliere vor intra sub incidența controalelor vamale, necesitând în plus avize veterinare, sanitare și fito-sanitare.

Exporturile către Regatul Unit vor fi scutite de TVA. Pentru circulația mărfurilor către Regatul Unit va fi necesară o declarație de export.

Compania va trebui să facă demersurile necesare obținerii codului EORI.

Astfel de livrări și achiziții nu se vor mai califica drept livrări și achiziții intracomunitare (nu se va mai înregistra taxare inversă la achiziții), ci ca exporturi și importuri, și se vor declara diferit în decontul de taxă. La import se va datora TVA, exportul va beneficia de scutire.

• Serviciile achiziționate/prestate către parteneri din UK nu vor mai fi supuse regulilor aferente prestărilor/ achizițiilor intracomunitare, ele urmând a fi încadrate în același fel că serviciile achiziționate/ prestate de/ de la parteneri din afară UE.

Este bine să fie verificată valabilitatea contractelor de servicii cu prestatorii din Marea Britanie și existența unor eventuale clauze Brexit.

• În ce privește consecințele pe linie de accize ale ieșirii Regatului Unit, fără acord, din UE, Direcția Generală a Vămilor atenționează operatorii economici autorizați să deruleze operațiuni cu produse accizabile în regim suspensiv de accize prin intermediul EMCS sau cu accize plătite în statul membru de expediție că retragerea Regatului Unit din UE poate avea impact asupra operațiunilor transfrontaliere intracomunitare cu produse accizabile către, dinspre și prin Regatul Unit. Astfel, expeditorii și destinatarii autorizați trebuie să examineze noile lor obligații după dată retragerii.

Vezi în continuare care sunt principiile generale post-Brexit.