EBITDA este profitul înainte de a scădea amortizarea, dobânzile și cheltuielile cu impozitul pe profit. ”Contabilitatea românească este de inspirație franceză și nu cere calculul acestui profit, însă este foarte important pentru orice antreprenor să și-l determine, având un rol de indicator de management financiar. În raportările pe Standarde Internaționale (IFRS), EBITDA este obligatoriu de calculat”, declară Cristian Tudorescu, consultant financiar IMM-uri & startup-uri.

În esență, potrivit consultantului financiar, EBITDA îți arată cu cât rămâi ca profit după ce plătești cheltuielile cu materii prime, materiale, utilități, salarii cu toate contribuțiile și impozitele aferente lor, chirii, transport și orice altă cheltuială monetară specifică business-ului tău.

”Este profitul înainte de amortizare (cheltuială strict contabilă) și îți dă imaginea eficienței tale operaționale”, afirmă Cristian Tudorescu, care este și unul dintre consultanții financiari pe care îi regăsiți pe platforma BizTool.ro...

În ce context se utilizează EBITDA

  • investitorii urmăresc creșterea acestui indicator de la o perioada la altă, creșterea semnificand o îmbunătățire a profitabilității de-a lungul timpului;
  • se mai utilizează pentru estima valoarea de piață a unei companii, de regulă atunci când urmează să fie achiziționată de către o altă companie;
  • în anumite situații se folosește pentru a estima cash-flow-ul din operațiuni. Indicatorul nu ține cont însă de capitalul de lucru sau de alte cheltuieli fixe, deci trebuie utilizat cu precauție.

EBITDA - avantaje

Potrivit specialiștilor Contzilla.ro, EBITDA permite analiștilor să se concentreze pe rezultatele provenite din operațiuni, excluzând efectele deciziilor non-operaționale, cum sunt de exemplu cele legate de finanțare, de taxare sau costuri non-cash (amortizarea).

Analiza comparativă a profitabilității operaționale este importantă atunci când se compară entități care operează în zone cu regimuri fiscale diferite.

Dezavantaje

  • poate fi ușor manipulat prin intermediul măsurilor de politici contabile;
  • ignoră cheltuielile CAPEX (capital expenditure – reflectă investițiile în imobilizări), ceea ce poate conduce la rezultate denaturate;
  • ignoră variațiile capitalului de lucru – care de regulă sunt importante la o companie în creștere;

O valoare negativă a indicatorului arată că entitatea are probleme fundamentale cu profitabilitatea.

Indicatori derivați din EBITDA

Specialiștii Contzilla.ro precizează faptul că, în practică se mai utilizează și alți indicatori destul de apropiați că semnificație:

– EBIT Earnings Before Interest, Taxes, care se calculează:

EBIT = profitul net + cheltuiala cu dobânda + cheltuiala cu impozitele

– EBITDAR Earnings before interest, taxes, depreciation, amortization, and restructuring or rent costs, care se calculează astfel:

EBITDAR = profitul net+ cheltuiala cu dobânda+cheltuiala cu impozitele+ cheltuiala cu amortizarea+ cheltuielile de restructurare sau chiriile

Exemplu de calcul EBITDA

Venituri din vânzări: 300.000 lei

Alte venituri: 100.000 lei

Cheltuieli de exploatare: 60.000 lei

Cheltuieli cu dobânda: 10.000 lei

Amortizare: 10.000 lei

Profit brut = 300.000 lei + 100.000 lei – 60.000 lei – 10.000 lei – 10.000 lei = 320.000 lei

Impozit pe profit = 51.200 lei

Profit net = 268.800 lei

EBITDA = 268.800 lei + 51.200 lei + 10.000 lei+10.000 lei = 340.000 lei

---

Acest material face parte din proiectul ”Dicționarul de Afaceri”, realizat în colaborare cu BT. Banca Transilvania e un partener de încredere al antreprenorilor români, iar în ultimii ani s-a implicat activ pentru a face educație financiară clienților săi și nu numai. BT Club este Clubul Întreprinzătorilor Români și organizează constant evenimente pentru antreprenori, pe teme diverse, în toată țara. S-au alăturat demersului nostru pentru a vorbi pe limba antreprenorilor de orice vârstă.

UPDATE - Marți, 10 martie, de la ora 16, consultantul financiar Cristi Tudorescu oferă sfaturi de finanțe în cadrul unui webinar BizTool.ro. Aveți acces gratuit la acest webinar gratuit intrând pe paginile de Facebook ale BizTool.ro, start-up.ro și Viața de freelancer, marți, 10 martie, începând cu ora 16. Lăsați-ne întrebările voastre în formularul de mai jos.