Astfel, companii din întreaga lume au folosit blockchain-ul pentru a strânge bani, fie ei și virtuali. Recordul pentru cel mai mare ICO a fost atins chiar săptămâna trecută de către Telegram, considerată până de curând a fi una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie.

Tocmai de aceea, ICO-ul record, în care Telegram a vândut token-uri în valoare de 850 de milioane de dolari, pare incredibil. O știre recentă anunța faptul că specialiștii Kaspersky Lab au descoperit atacuri realizate cu un nou tip de malware, care folosește o vulnerabilitate de tip zero-day din aplicația Telegram pentru desktop. Vulnerabilitatea fusese folosită pentru a livra malware multifuncțional, care, în funcție de computer, poate fi utilizat ca backdoor sau ca o modalitate de a introduce software de mining. Conform cercetării, vulnerabilitatea a fost exploatată activ din luna martie 2017 pentru funcționalitatea de mining de cripto-monede, printre care Monero și Zcash.

Tot o informație care le-a umbrit puțin imaginea celor de la Telegram a fost și cea legată de dispariția aplicației din magazinul virtual al Apple, la acel moment nemaifiind disponibilă instalarea ei pe noi terminale. Între timp, aplicația Telegram a reapărut în Apple Store, iar compania lansată în 2013 de doi frați din Rusia, Pavel și Nikolai Durov, a dat lovitura pe segmentul crypto.

Telegram - finanțare prin ICO

Pe lângă finanțarea dezvoltării serviciului, fondatorii Telegram au decis să strângă bani printr-un ICO și cu scopul de a-și crea propria platformă pe blockchain care să stea la baza unor noi servicii descentralizate. În esență, Telegram își cam dorește să devină rivalul Ethereum.

Deși pentru această primă parte a ICO-ului fondatorii Telegram sperau să strângă 600 de milioane de dolari, jumătate din suma de care estimează că ar avea nevoie pentru a-și pune planurile în mișcare, răspunsul pieței a fost mult mai bun. 81 de investitori au cumpărat din cele 5 miliarde de token-uri disponibile (mai sunt încă 44% dintre aceste token-uri disponibile).

După cum spuneam, ICO-ul Telegram este cel mai mare de până acum. Recordul anterior a fost deținut de Filecoin, care a reușit să strângă 257 de milioane de dolari. Iată care sunt cele mai mari 10 ICO-uri de până acum:

 • Status – 95 milioane dolari (2017)
 • Qash – 107,3 milioane dolari (2017)
 • Bancor – 153 milioane dolari (2017)
 • EOS – 200 milioane dolari (ICO în derulare)
 • Filecoin – 262 milioane dolari (2017)
 • Telegram – 1,2 miliarde de dolari (planificat), 850 milioane dolari (strânși) (2018)
 • Tezos – 232 milioane dolari (2017)
 • Sirin Labs – 157,9 milioane dolari (2017)
 • Polkadot – 144,6 milioane dolari (2017)
 • COMSA - 95,4 milioane dolari (2017)
 • Envion – 100 milioane dolari 2017

Startup-urile de blockchain au strâns anul trecut câteva miliarde de dolari prin intermediul ICO-urilor. 6 miliarde de dolari au fost strânse prin cumpărarea de monedă virtuală la un preț fix, înaintea lansării comerciale a unei criptomonede. Tokenii livrați în campanii de Coin Offering au avut un return of investment de 12,8x, iar Ethereum a avut 7,7x, în timp ce Bitcoin 4,9x.

Poți afla mai multe despre criptomonede și cum poți face bani investind în monede virtuale din acest material.