Am găsit cinci filme care aduc în atenția publicului teme și realități importante în ziua de azi, precum sărăcia sau inegalitatea de gen, documentare pe care ar trebui să le urmărească fiecare fondator al unei afaceri sociale.

The True Cost

Producția acestui documentar, realizat de Andrew Morgan, a fost finanțată prin intermediul unei campanii de Kickstarter. The True Cost atrage atenția asupra unui aspect mai puțin vizibil din industria de fashion, sau pe care alegem să-l ignorăm în momentul în care achiziționăm articole de îmbrăcăminte de la branduri extrem de cunoscute: producția hainelor în fabrici în care lucrează copii și adulți plătiți cu salarii mizere.

Deși acest documentar nu-l transformă pe Morgan într-un antreprenor social, trage un semnal de alarmă asupra problemelor din această industrie.

Real Value

Documentarul pune sub semnul întrebării modul în care afacerile ar trebui să definească valoarea pe care o aduc produsele lor, făcându-i pe antreprenori să se întrebe dacă este doar o chestiune de profit sau își doresc să și producă o schimbare în societate.

Realizatorii acestuia arată cum antreprenorii care au un set de valori pot să-și dezvolte fiecare aspect al afacerii, reușind să facă un business de succes în timp ce ajută oamenii din jur.

Codegirl

Codegirl este bazat pe poveștile participanților la Technovation Challenge, o competiție destinată elevelor de liceu din toată lumea. Acestea se ocupă de design-ul, realizarea și prezentarea unor aplicații de smartphone care deservesc comunitatea.

Scopul acestei competiții și, de altfel, a acestui documentar, este de a arăta inegalitatea de gen din domeniul IT și, totodată, de a încuraja tot mai multe femei să urmeze o carieră în tehnologie.

Află care sunt problemele de care se lovesc antreprenorii sociali.

Codegirl este menit să arate că, în momentul în care beneficiază de o șansă, toată lumea are posibilitatea de a crea proiecte de impact.

The Interrupters

Acest documentar urmărește proiectele organizației CeaseFire din Chicago, care militează pentru eradicarea violenței de stradă. Documentarul este filmat în 2011, moment în care Chicago devenise un simbol negativ, evident, al criminalității din State.

The Interrupters spune povestea a trei tineri care făceau parte din bande și care au renunțat la viața lor plină de nelegiuri pentru a deveni activiști, precum și lupta lor pentru a proteja comunitatea din care fac parte de violența găștilor.

Living on One Dollar

După ce au descoperit că mai mult de 1,1 miliarde de oameni trăiesc cu mai puțin de 1 dolar pe zi, 4 studenți au călătorit vreme de 2 luni în zone rurale din Guatemala încercând să trăiască tot cu 1 dolar pe zi.

Vezi cum poți dezvolta o afacere care să ajute.

Documentarul arată greutățile traiului zilnic de care se lovesc oamenii din cele mai sărace pături ale societății și cum încearcă să găsească soluții și ajutor în cadrul comunității.