Marina Popescu – Floria.ro
Marina Popescu este director general al Floria.ro, unul dintre numele de referință de pe piața florăriilor online. Mama a doi copii mici, de aproape 4 ani, respectiv 1 an și jumătate, Marina jonglează cu rolurile pe care trebuie să le îndeplinească, provocarea cea mai mare fiind de a găsi un moment de liniște completă.
Cum se împacă viața de business mom cu cea de părinte?
Într-o perioadă normală, aș spune că se împaca bine, într-un mod firesc, prin separarea destul de clară a jobului de timpul petrecut în familie. Dar nu trăim într-o perioadă normală... acum totul este o provocare.
Ce schimbări au apărut de când cu declanșarea acestei crize provocate de coronavirus?
Pe de-o parte sunt schimbările din programul copiilor, pe de alta cele din programul nostru, al părinților. Fetița cea mare (3,5ani) nu mai merge la grădiniță, doamna care ne ajuta în timpul zilei cu cel mic (1,5ani) nu mai vine, pentru a proteja pe toată lumea. Eu lucrez de acasă, soțul lucrează de acasă. Aș spune că sunt destul de multe schimbări pentru un interval de timp atât de scurt. Dar, adaptabilitatea este o trăsătură esențială, așa că ne adaptăm fiecare cu noile condiții.
La Floria.ro ne-am asumat mesajul #staiacasa si vrem să îi convingem pe oameni că dacă le e dor de natură, le-o putem duce noi în casă sau putem trimite un strop de natură cuiva drag, alături de care expeditorii nu pot fi momentan. Știm că tentația de a ieși este mare, însă asta putem face noi. Iar pentru a asigura că acest flux rămâne funcțional, stăm în contact foarte apropiat cu toți partenerii din țară, ne asigurăm că măsurile de igienă și prevenție sunt respectate și că procedurile de lucru sunt eficiente.
Ce înseamnă pentru o mamă care gestionează un business online să lucreze de acasă cu doi copii mici?
Înseamnă să îți provoci mintea să gândească în paralel… Construiești în minte un plan de măsuri, poate în timp ce te joci de-a petrecerea păpușilor și răspunzi la de ce-uri. Apoi, faci schimb cu soțul pentru câteva minute să pui planul pe hârtie și să răspunzi urgențelor, verifici comenzile de pe telefon în timp ce uzi plantele de pe balcon. Te bucuri că ai totuși un pic de natură aproape și că balconul îți oferă o priveliște frumoasă asupra orașului, aștepți să vină ora de somn și inventezi un joc prin care cei mici să se alerge unul pe altul ca să consume energie. Pregătești și ceva mâncare în timp ce faci un daily conf call urgent cu echipa.
Cum păstrezi echilibrul când copilul te vede că lucrezi în loc să te joci cu el?
Este dificil să vorbim despre echilibru zilele astea. Echilibrul avea cu totul alt sens când lumea funcționa așa cum știam noi J.
Ce facem este să încercăm “diviziunea muncii” și să îi provocăm pe cei mici să se joace împreună cât mai mult timp. Amândoi sunt însă mici și au nevoie de multă atenție. Ne jucăm cu ei, apoi facem pauze de lucru, le explicăm situația, iar ne jucăm, iar pauză de lucru...
Care sunt cele mai mari provocări ale muncii de acasă?
Găsirea echilibrului și concentrarea. Cred că într-o familie fără copii, work from home poate fi integrat foarte rapid și eficient. Dar când cei mici mișună prin casă, dispare idee pentru care oamenii își doresc work from home, respectiv evitarea întreruperilor colegilor. Pentru că totul este o întrerupere continuă.