Zaki Milhem (medic și fondator al startup-ului WakeZ) , Victor Dinică, Rareș Racotean, Răzvan Simion, H33, Kraft Haus și organizația Împreună pentru România Modernă au creat o piesă care să răspundă nevoilor secțiilor ATI, adică protecție în cazul procedurilor generatoare de aerosoli.

În termeni simpli, ei creează un acvariu prototipat prima oară de un doctor din Taiwan pentru medicii din Statele Unite. Cutia cu aerosoli permite doctorilor să trateze pacientul fără contact direct. Designul doctorului din Taiwan a fost publicat prima oară pe 21 martie pentru a ajuta doctorii să intubeze în siguranță pacienții.

„Acvariul” permite executarea manevrelor de tip ventilație non-invazivă, traheotomie, ventilare manuală înainte de intubare, precum și a celor care implică sânge, fără a expune cadrele medicale și auxiliare, diminuând riscul de infectare. Primele două prototipuri sunt livrate către Spitalul de pneumologie și Ftiziologie Cluj-Napoca și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca.

La Timișoara se lucrează la un ventilator. La al patrulea prototip lucrurile par a intra pe făgașul normal.

Viziere.ro realizează viziere de plastic pentru doctorii care sunt în prima linie.

Conform feedback-ului doctorilor de la primele două spitale acvariile sunt bune, dar mai trebuie făcute mici îmbunătățiri de formă înainte de a fi publicat proiectul pentru toată lumea, cu instrucțiuni de fabricație.

Zaki Milhem, unul dintre cei care lucrează la proiect, a menționat pentru start-up.ro că e nevoie de mult material și prețul de fabricație este în jur de 500-600 de lei pentru un singur acvariu, din acest motiv strâng donații pentru a ajuta cât mai multe spitale. De altfel, conform lui Zaki, clujenii au fost contactați de doctori ATI de la Iași, Botoșani, Timișoara, București, Sibiu sau Brașov care ar avea nevoie de astfel de produse.

Zaki a mai spus pentru start-up.ro că fabricarea e scumpă și au nevoie de donații pentru a achiziționa materialele. În plus, el face un apel și către fabricile care pot ajuta în producție să-i contacteze pentru a-i ajuta.

Unde se pot face donații?

Asociația Împreună pentru România Modernă

CIF:32937581

Str.Octavian Goga nr.18, Cluj-Napoca

IBAN:RO17BTRLRONCRT0240816401

Banca Transilvania Cluj

(0730) 820 552 Victor Dinică pentru Revolut si BT Pay

Alte organizații implicate în proiect sunt WakeZ, Inventiff, CNEO, Viaja a Romania.