Astfel săptămâna cinci a proiectului nostru aduce în prim plan crama dobrogeană ALIRA. Alira este o cramă-boutique de 80 de hectare, situată în Dobrogea, pe dealurile de pe malurile Dunării Vechi. Valorile ce îi ghidează sunt respectul pentru natură, calitatea în detrimentul cantității și a oferi o experiență premium fiecărui om ce le bea vinurile.

Numele Alira este un mariaj între denumirile localităților Aliman și Rasova unde se află viile și unde se naște vinul, pe malurile Dunării.

Povestea începe în anul 2006 când Marc Dworkin, vinificatorul francez al cramei, încerca să satisfacă cerințele omul de afaceri Dr. Karl Hauptmanni să găsească podgoria perfectă în România. Astfel a ajuns în Dobrogea. Simțind respirația și tăria chemării terroirului dobrogean, oenologul a fost atras din primele secunde de potențialul zonei.

Investițiile s-au realizat cu ajutorul omului de afaceri Dr. Karl Hauptmann, un pasionat de vinuri și vizionar, care a inclus Alira într-un lanț internațional de crame. Familia de crame include Bessa Valley din Bulgaria și Chateau 9 Peaks din China, toate cele trei se ghidează după o filosofie comună. Oenologul Marc Dworkin are o experiență îndelungată în zona Bordeaux și a ales să facă și în România vinuri pline de caracter, care păstrează amprenta terroirului local.

Deși condițiile actuale sunt limitate și limitative, uneori putem spune că totul este oprit, oamenii își continuă pariul cu succesul și refuză să se oprească. Așa face echipa Alira care anul acesta, în plină pandemie, inaugurează noua crama, o investiție de câteva milioane de euro, ce aduce dotări și tehnologie de vinificare performante cramei.

Pe lângă noua construcție lansează și două noi produse pe piață: primul spumant din portofoliul cramei – Flamma Charme și un nou vin rose Aliento - un vin complex și delicat în același timp ce cuprinde în simfonia gustului arome de grapefruit, zmeură, cireșe și note trandafirii. Un vin perfect pentru vară și pentru iubitorii de arome pline și senzație de prospețime.

Pariul cramei a fost întotdeauna pentru vinurile roșii, așa că recomandarea săptămânii este Grand Vin Cuvee 2017 – un vin roșu obtinut prin asamblarea a Cabernet Sauvignonului, al Merlotului și a Feteștii Negre. Asamblajul acestor trei soiuri este supranumit “Bordeaux blend” de România și cum vinificatorul este de origine din Franța a reușit să recreeze aici unul dintre cele mai iubite stiluri de vin din lume.

Vinul acesta este, așa cum spun italienii, un vin de meditație; adică un vin pe care să-l asculți, pe care să-l înțelegi și căruia să-i dai timp. Pentru că doar astfel te va putea purta în călătoria simțurilor printre note intense de vișine, mure, afine, cu mici tușe de mentă, vanilie și condimente orientale dulci.

Este un vin care îți poate fi partener în serile răcoroase, la cinele cu prietenii sau familia sau de ce nu în zilele în care ai nevoie să te răsfeți.

Vinul și mâncarea sunt acele mici plăceri, mici recompense pe care ni le putem oferi zilnic. Așa este și cu vinul ăsta, pus lângă carne de vită maturată sau lângă un platou cu brânzeturi maturate, tari sau lângă cotlete de berbecuț suculente ori lângă un ratatouille franțuzesc, îți poate șterge din minte o zi care poate a fost complicată.

Vinul se găsește în selecția din pachetul ALL RED de pe desprevin.ro, unde vă invităm să descoperiți și alte vinuri ale cramei, dar și poveștile acestei săptămâni pe desprevin.ro .