Legenda spune că acum sute de ani boierii din zona Târnavelor au rămas fără bani după câțiva ani de recolte proaste așa că s-au împrumutat la bănci din Viena. Câțiva ani mai târziu când a sosit ziua scadenței aceștia nu au reușit să plătească sumele integral așa că au dat vin produs în zonă la schimb. Bancherii au venit în anul următor și nu doar să ceară să vândă și mai mult din vinul produs aici, dar au dat boierilor și o parte din profitul obținut din vânzarea vinurilor lor.

Câteva sute bune de ani mai târziu la începutul anilor 2000, aflat într-o vizită în România, Heiner Oberrauch a descoperit Valea Târnavelor, o zonă viticolă, ce l-a cucerit prin frumusețe și despre care a aflat că fusese cândva faimoasă pentru roadele sale. Crescut într-o familie cu înclinații oenologice din Nordul Italiei antreprenorul este interesat de a investii în zonă.

În 2004 ideile lui Heiner încep să prindă contur la Mica, în județul Mureș. După o investiție de 3,3 milioane de euro crama a fost construită respectând liniile arhitecturale ale zonei. De cum intri pe poartă vrei merge preț de câteva minute printre vii ca mai apoi să fi întâmpinat de construcția ce amintește de turlele vechilor biserici fortificate din zonă.

Cele 70 de ha de viță de vie, proprietatea cramei, se împart în 12 soiuri locale și internaționale de struguri, printre care se numără Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer, Pinot Noir, Merlot, Zweigelt și Kerner.

“M-am îndrăgostit instantaneu de această zonă și până în ziua de azi îmi amintesc de prima dată când am privit-o: peisajul fermecător de-a lungul râului Târnava Mică, scăldat de o lumină delicată, cu dealuri care îmi aminteau de Toscana. Am decis să fie și casa mea, să încep o podgorie și să creez vinuri unice, cu un caracter deosebit, memorabile pentru cei care le gustă”– Heiner Oberrauch, proprietarul Villa Vinea.

Locul este unic nu doar prin terroir-ul minunat din zonă ci și prin melanjul oamenilor care lucrează vinul: Celestino Lucin, declarat oenolog al anului 2009 în Italia de celebra revistă Gambero Rosso și Mihaly Denes , născut și dedicat profesional podgoriilor de pe Târnave; cei doi, împreună, au reușit în ultimii ani, să realizeze câteva serii de vinuri memorabile și reprezentative pentru aceasta zonă.

Crama a ajuns la o cifră de afaceri în 2020 de aproximativ 1 milion de euro, de unde 15% din vinuri sunt vândute către export. Pandemia a făcut ca o parte considerabilă din cifra de afaceri să fie datorată canalului de vânzări online, segment cu creștere explozivă.

România viticola, dincolo de oportunitățile de afaceri existente, este despre locuri, oameni, povești și vinuri. Toata munca oamenilor locului este încununată cu clinchetul paharelor și veselia celor ce savurează vinurile făcute aici. Așa că vă propun să aflați astăzi despre unul dintre vinurile produse la Villa Vinea.

Am ales de data aceasta un vin roșu, deși zona Târnavelor este cunoscută pentru vinurile albe produse aici cei de la Villa Vinea ne propun și vinuri roșii grozave. Unul dintre ele este Rubin Selection 2016, vin roșu obținut prin asamblarea Fetești Negre cu Merlotul și cu Zweigeltul. O asociere am putea spune ciudată, unică în România, dar foarte reușită.

Dacă despre Fetească și Merlot știm, cel de-al treilea soi este unul austriac adus de proprietarul cramei și aclimatizat cu succes la Mica.

Vinul are o suplețe și o eleganță aparte, trăsături date de terroir, fiind definit de note dulci de mure și afine. Maturat în butoaie de stejar și învechit în sticlă a căpătat un complex aparte. Vinul ne poartă de la arome de vanilie și condimente dulci la cele de tabac, piele tăbăcită și prune afumate. După o decantare de minim jumătate de oră își va arăta adevărata față.

Sigur că vinul se potrivește de minune cu preparate din cărnuri generoase, poate de porc sau miel, însă cred că cel mai bine îi stă lângă platoul cu brânzeturi locale, produse de Manufactura de Brânză, și mezelurile crud uscate din zonă. Platou ce-l primesc toți cei care trec pragul cramei în căutarea de noi experiențe senzoriale.

Vinul se găsește în această săptămână pe www.desprevin.ro în pachetele cu iz ardelenesc: Șăz blând și be sau pachetul de Fală.

Noi ne dăm întâlnire și săptămâna viitoare tot aici, tot #desprevin! Bucurați-vă de vinuri bune până atunci!