Cum vorbim despre liniște” este un podcast start-up.ro în parteneriat cu NN România. Vă invităm să aflați de la antreprenori și oameni creativi cum puteți să anulați zgomotul de fundal și să faceți ca ceea ce contează să se audă mai bine.

Despre invitat

Vlad Caluș este antreprenor și învățător de educație financiară. La 19 ani, a abandonat facultatea, s-a mutat în altă țară, a construit un startup de succes, Planable, și a devenit membru al listei Forbes 30 Under 30 la 22 de ani.

În ultimii 5 ani, a citit și a ascultat tot ce-a prins despre administrarea finanțelor și investiții, o atitudine de autoînvățare care l-a ajutat să-și crească averea cu 6% pe lună, după cum spune el.

Vlad nu s-a oprit aici. A vrut să dea și altora mai departe ce a învățat. A pornit un proiect de educație financiară din dorința de a arăta oamenilor cum pot câștiga bani și cum pot să țină de economii, informații pas cu pas pentru cei care nu au pregătire în domeniul financiar-bancar.

Face educație financiară pe Instagram, dar și în sesiuni de coaching iar în noul episod din podcast povestim cu Vlad despre cum putem învăța mai mult despre banii noștri. Tânărul antreprenor ne spune că nu e nevoie să fii expert în finanțe și nici să fii un lup al Wall street-ului pentru a înțelege noțiunile de bază despre investiții, ba chiar are și o serie de sfaturi practice în sensul acesta, pe care le împărtășește în episodul video pe care îl găsiți aici.

Investițiile încep cu noi

Vlad a ajuns aici odată ce a înțeles că cele mai importante investiții încep cu noi, fie că vorbim de acțiuni de dezvoltare, o călătorie, o vizită la medic sau un abonament la sport. Tot în noi stă și puterea să ne creștem veniturile, ca partea din a ne crește economiile acolo unde salariul nu e suficient de mare.

Pentru că urmează să ascultați și câteva sfaturi practice, oferim aici un disclaimer foarte necesar înainte de a merge mai departe:

Informațiile și materialele prezentate nu sunt și nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare, sau păstrare a unui anumit activ. Autorul acestui material avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică investițiile incluzând, fără ca enumerarea lor să fie limitativă, fluctuația prețurilor pieței, incertitudinea veniturilor, a randamentelor și/sau profiturilor sau fluctuația cursului de schimb. Performanțele trecute nu reprezintă garanții ale performanțelor viitoare.

Vlad Caluș a crescut într-o familie perfect simplă unde când era copil nici el nu știa nimic despre finanțele familiei. Ce știa e că ai lui făceau economii și erau suficient de chibzuiți. Dar acum câțiva ani a început el să-i învețe el pe părinții lui noțiunile esențiale de educație financiară.

Limitele educației financiare se simt la români și pentru că istoric există acel statut de victimă care dă acele blocaje în a economisi. Pentru a trece peste acestea există cărți care ne pot schimba mentalitatea, acel puțin pe care îl putem face ca să punem bani deoparte. Iar aici Vlad a aflat o lecție pe care o împărtășește cu publicul său: nu există o limită a veniturilor.

Ca să putem avea o relație mai sănătoasă cu banii, trebuie să-i privim ca un instrument pentru a ne îmbunătăți viața, dar și să nu ne mai uităm la oamenii bogați ca fiind niște oameni care au făcut niște lucruri ilegale pentru a ajunge acolo.


„Relația pe care o avem cu banii noștri e foarte importantă, mai ales în perioade dificile care pot pune presiune pe bugetul familiei. De aceea, trebuie să avem grijă cum ne gestionăm veniturile așa încât să rămânem cu bani în portofel la final de lună, dar și ce putem face pentru a ne proteja când apar cheltuieli neașteptate și cum putem economisi pentru un viitor financiar mai bun.

Pentru că o plasă de siguranță poate salva vacanțe, redecorări sau chiar visul de a avea o casă cu grădină. NN România soluții de protecție pentru acele momente când viața vine și cu surprize mai puțin plăcute, dar și cu soluții de economisire pentru viitor. Descoperiți soluțiile pentru mai multă liniște financiară pe nn.ro.

Podcast-ul în variantă audio poate fi ascultat și pe platformele de streaming disponibile AICI.