Austinstartups.com a alcătuit o listă de lucruri pe care le poți oferi în schimbul diverselor servicii, atunci când nu ai bani să plătești specialiști. De exepmplu un contabil, sau un PR. În lipsa fondurilor trebuie să te asiguri că reușești cumva să ai acces la necesități.

Ce poți oferi în schimbul servciilor atunci când faci bootstrapping

Abilitățile tale

Fiecare om se pricepe la ceva. Inclusiv tu. Dacă ai o aptitudine mai deosebită pe care o poți valorifica ușor, nu mai sta pe gânduri și treci la treabă. Poți face un barter (troc) cu diverși specialiști, însă nu le vei oferi bani, ci acces la serviciile tale. Asta se poate dovedi o metodă excelentă de a trece prin momente grele. Ocupă-te de conturile lor de rețele sociale, sau ajută-i cu site-ul companiei.

Rețeaua ta

Ca să poți să reușești în lumea asta ai nevoie de relații. Iar pentru relații ai nevoie de networking, de evenimente din domeniu, unde vei cunoaște antreprenori la fel de dedicați ca și tine, care vor avea foarte multe de oferit. Învață să faci conexiuni, să prezinți oamenii potriviți cunoștințelor tale. Toată lumea va avea de câștigat, iar tu te vei bucura de recunoștința tuturor.

Timpul tău

Oferă-te să ajuți oamenii cu orice au nevoie. De la răspuns la mail-uri, la convorbiri telefonice în numele lor. Orice. Arată-le că îți pasă și, la rândul lor, îți vor oferi serviciile pe care le prestează. E un win-win care sigur te va ajuta să te pui pe picioare atunci când situația nu e așa de roz și nu știi dacă vei reuși sau nu.