Există mai multe tipuri de programe care ajută startup-urile să se dezvolte. Chiar dacă, în esență, reprezintă același concept, există câteva aspecte cheie pe care fondatorii de startup-uri ar trebuie să le cunoască, înainte să se înscrie într-un astfel de program.

Incubator

Un incubator este o organizație care oferă startup-urilor spațiu pentru a lucra. Acest lucru ajută echipele să se întâlnească față în față și să colaboreze într-un ritm mai rapid. Incubatoarele pot oferi opțiuni de mentoring, iar uneori pot avea un curriculum pentru startup. De obicei, acestea nu investesc în startup-uri, în schimb primesc numerar sau capital de tip equity.

Accelerator

Acceleratoarele duc conceptul de incubator la un alt nivel. Acestea au un curriculum riguros, o plajă mai mare de mentori dedicată dezvoltării startup-urilor și oferă o finanțare în early-stage, de obicei în jur de 50.000 - 100.000 de dolari. Companii de top din lume s-au lansat prin intermediul acceleratoarelor Techstars, Y Combinator și 500 Startups.

Studio

Acesta este un concept relativ nou pe scena startup-urilor, care ia idei și le transformă în afaceri. Studiourile au angajați care gândesc și creează produsele, validându-le, în același timp, pe piață. Studiourile vor furniza un produs și o echipă viabilă în jurul afacerii și vor deține, în schimb, capital de tip equity.

Care ți se potrivește?

Alegerea oricăreia dintre opțiuni depinde, în principiu, de stadiul afacerii tale și obiectivele de business.

Dacă ești în căutarea unei noi idei grozave, studioul este locul potrivit.

Dacă tocmai ți-ai lansat afacerea și ai nevoie de un loc în care să te întâlnești cu membrii rchipei, precum și o modalitate de a vă implica mai mult în comunitatea locală, atunci ar trebui să cauți un incubator. În România, Carbon este primul incubator românesc ce sprijină startup-urile din industria de gaming,Recent, Bitdefender a anunțat că lansează incubator pentru startup-urile de securitate cibernetică.

Dacă, în schimb, ai deja o echipă stabilă și lucrați într-un spațiu cu valoare mare, un accelerator ar putea fi cea mai bună alegere. Aici vei găsi opt acceleratoare din România prin care-ți crești startup-ul.